De hjälper företag hitta rätt bland kommunala miljömål
De kommunala miljömålen är svåra att hitta och hittar man dem är de ofta svåra att förstå.
Sofie Elmström och Ingela Bendrot arbetar för Svenskt Näringsliv och vill ha de lokala miljömålen klarare och lättare att hitta för företagen. Nu passar de på att tala med myndigheterna på miljökonferensen i Norrköping. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Sofie Elmström har gjort en undersökning åt Svenskt Näringsliv som presenteras på ett miljöforum ordnat av bl.a. SMHI, i De Geer igår och idag.
Konferensen handlar mest om utsläpp i luft och vatten, men hur kommunerna presenterar sina miljömål är en del som ska diskuteras. Det handlar om hur företag och allmänhet ska kunna informera sig på ett begripligt vis.
- Det finns en klyfta mellan myndigheter och företag, därför har vi gjort den här undersökningen, säger Ingela Bendrot från Svenskt Näringsliv.
71 delmål
Av de nationella 15 miljömålen finns 71 delmål vilket har blivit onödigt krångligt i en del kommuner. Vissa förhållanden, exempelvis fjällnatur, berör ju inte alla.
- Målet måste vara att ha tydliga och lättillgängliga regler, säger Ingela Bendrot. Ett företag ska känna till ungefär 20000 regler, så då måste de vara lättillgängliga.
De är inte alltid lätta att förstå heller. Att till exempel en massör eller en frisör ska ha "hygienska lokaler", vad betyder det?
- Det finns en del otidsenliga regler också, men de sker förbättringar där, säger Ingela Bendrot. Men man ska till exempel känna till att ett företag behöver tillstånd från länsstyrelsen för att transportera lysrör till återvinningsstationen. Det kanske inte allmänheten känner till, men branschfolk brukar veta.
Undersökningen visar att det inte alltid finns rubriken "miljö" på den kommunala hemsidan. Sex kommuner har ingen uppgift om kontaktperson i miljöfrågor. Endast Finspång och Valdemarsvik har sina miljömål nedskrivna. I Viken hänvisas då till de nationella målen.
Tre kommuner, däribland Norrköping, hänvisar till nedladdningsbara program, här alltså på 111 sidor. De är inte heller lätta att hitta.
I telefonkontakter har utredaren blivit kopplad till miljöenheten, men där har hon sedan ofta kopplats till någon annan. Vänligt bemötande från alla miljöchefer döljer inte att de lokala målen inte är självklara för alla. Många är rädda för "för många regler" men utredaren menar att tydliga regler skulle underlätta för företagen.
En sammanställning visar att Norrköping gjorde sitt digra dokument med miljömål tillgängliga sedan Sofie Elmström klagat. Hon hittade inte några mål på hemsidan, receptionen var kontaktperson och det inte var lätt att veta vart man skulle ringa.
Söderköping hade inga lokala miljömål på sin hemsida eller någon annanstans heller. I Valdemarsvik hettar man "miljö" under rubriken "Teknisk service".