De har rätt att njuta av sommaren
NORRKÖPINGMjölkkor har rätt att få njuta av sommaren. Under minst tre månader ska kor hållas på bete. Kravet är formulerat i djurskyddsförordningen.Länsstyrelsen kontrollerade förra sommaren hur bestämmelserna följdes. I tio av 138 besättningar fick inte korna lämna ladugården. Resultatet av inspektionerna har nu sammanställts.
Har rätt att njuta av livet.. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
<b>Problem</b>
Vid inspektionerna fann länsstyrelsen en del problem kring betesgången och att vissa delar i bestämmelserna inte var särskilt genomtänkta.
Enligt föreskrifterna ska samtliga djur vara på bete samtidigt. Det här är omöjligt följa i stora besättningar. Betesgången skulle underlättas om korna fick vara ute växelvis. Vid robotmjölkning är det omöjligt att låta alla djur vara ute samtidigt.
För att betesgången ska fungera måste planering ske. Problemen beaktas sällan vid utbyggnader och nyetableringar. Byggnader granskas av tillsynsmyndigheterna. Om det finns betesmarker kontrolleras aldrig. Vid tillsynsgivning borde också betesdriften behandlas, anser länsstyrelsen.
<b>Söndertrampade</b>
Under regnperioder blir drivvägar ofta söndertrampade och kladdiga. Rekommendationen är att förstärka med grus. Det förslår inte alltid på lermarker. Länsstyrelsen efterlyser nya lösningar.
Drickvatten på betet är ofta av sämre hygienisk kvalitet än vattnet inomhus. En dom finns att normer för vatten till människor inte är tillämpliga för djur. Länsstyrelsen kan därför inte precisera kvalitetskrav på dricksvatten till husdjur.
Det var 1988 bestämmelsen om betesgång för mjölkkor infördes. Under senare delen av 1900-talet hade det blivit allt vanligare att mjölkande kor hölls i ladugården hela året för att ge högre avkastning. Tidigare var det självklart att korna fick gå ute under sommaren. Mycket talade för att det även med effektivare djurhållning var värdefullt för djuren att få beta utomhus, i Östergötland gäller tre månader under maj till oktober. Djurskyddsförordningen om betesgång kom till på det sättet.
Ett allmänt råd är att djurtätheten per hektar inte bör överstiga sex mjölkkor. Sju av besättningarna hade sju till 14 kor per hektar. I sex besättningar med betesgång endast en del av dygnet var beläggningen 24-60 kor per hektar. I det fallet handlar det mer om rasthage än betning. De flesta besättningar hade dock mindre än sex kor per hektar.
<b>Tidigt utsläppta</b>
De östgötska korna släpps ut tidigt. 109 eller 79 procent av gårdarna hade släppt ut korna 15 maj eller tidigare. Djuren fick återvända till ladugården i september eller oktober.
<b>Vill ha skugga</b>
Skugga vill även kor ha soliga dagar. Alla hade inte detta, 84 procent eller 116 av besättningarna hade någon skugga att söka sig till.
Vatten fick oftast korna i ett kasserat badkar. På 18 gårdar fanns naturliga vattentäkter i hagen. Fyra gårdar hade endast vatten inomhus och korna måste tas in för att få vatten. Vattnet såg i flera fall ohygieniskt ut, noterar länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!