Nu håller inte längre argumentet att det finns för få kvinnor i Östergötland med kompetens nog för att ta viktiga roller i bolagsstyrelser.
Under måndagseftermiddagen presenterade gruppen bakom den så kallade 100-listan en lång rad av högkvalitativa kandidater, alla med ändamålsenlig utbildning och minst tre års erfarenhet av arbete i kommersiella aktiebolags styrelser.
Sådana finns det faktiskt ganska gott om, och ändå är det färre än 25 procent kvinnor i länets företagsstyrelser. Det visade den enkät som gruppen bakom 100-listan genomfördes i våras.
Alldeles för dåligt tycker Eva Jaldeland som är en av initiativtagarna:
– Många tycker som vi och säger att det är bra, men inget händer. Nu har vi letat rätt på de här kvinnorna och visat att de finns, säger hon.
100-listan lever ännu inte upp till sitt namn; hittills finns det nämligen bara 44 namn på listan.
Det handlar om att kraven för att kvala in är så tufft satta. Vid sidan av rätt utbildning krävs minst tre års erfarenhet från styrelseuppdrag i kommersiella aktiebolag.
Företagaren Lena Philipson från Skänninge är en av de 44 utvalda. Hon hoppas att det här initiativet ska få länets företagare att lyfta blicken.
– Jag är inte för kvotering, jag ser det ur ett lönsamhetsperspektiv. Konsumenterna – kunderna – är ju hälften kvinnor och hälften män. Då är det synd att inte mixen är den samma i företagens styrelser. Jag tror att företagen skulle tjäna på det, säger Lena Philipson.
Har du några tips till de kvinnor som inte riktigt tog sig in på listan, men som vill in?
– Investera i en styrelseutbildning om det är det som fattas. Prata om det i de forum du verkar. Försök få erfarenhet av styrelsearbete och börja någonstans, exempelvis i en bostadsrättsförening eller idrottsförening. Det man som företagare letar efter är personer som vid sidan av relevant utbildning visar energi och engagemang. Det är A och O, säger Lena Philipson.