Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De har haft 14 lärare - och måste byta igen

14 olika lärare sedan skolstarten i ettan.
Men nu har eleverna i Råsslaskolans klass 7 D 2 äntligen fått ett team de stortrivs med.
Då finns risken att fem av sju lärare försvinner efter den här terminen - om samtliga utan behörighet tvingas sluta.
- Det borde finnas flexibilitet i systemet, det här är rena vansinnet, säger en av föräldrarna, Örjan Karlsson.

Christina Nörby, Örjan Karlsson, Marie Johansson Ågren och Janis Purvins är desperata efter beskedet om att klassen på Råsslaskolan där deras barn går förmodligen måste byta lärare igen. 14-åringarna har redan haft 14 (!) olika upp till årskurs sju.

Christina Nörby, Örjan Karlsson, Marie Johansson Ågren och Janis Purvins är desperata efter beskedet om att klassen på Råsslaskolan där deras barn går förmodligen måste byta lärare igen. 14-åringarna har redan haft 14 (!) olika upp till årskurs sju.

Foto:

NORRKÖPING2004-04-27 06:00
Att skolor på i ytterområden eller landsorten haft svårt för att locka behöriga lärare är inte någon hemlighet.
På Råsslaskolan i Krokek verkar situationen mer påtaglig än på andra platser.
Fråga bara 14-åringarna i klass 7 D 2 - eller deras föräldrar.
Sedan skolstarten 1997 har 18 eller 19 av dem sett dussinet lärare komma och gå och tonåringarna har haft så många olika att det är svårt minnas dem alla.
Men två av dem kommer aldrig att glömmas.
Mladan Miljkovic och Anette Eklund, dagens klassföreståndare och lärare i kemi, fysik och matematik respektive hemkunskap, har under ett år byggt upp tonvis av förtroende för pojkarna och flickorna i den berörda klassen.
- De är inte bara goda lärare utan har dessutom det viktigast av allt: ett stort engagemang. Mladan hjälper eleverna även på kvällar, han har dragit igång flera projekt, poängterar en av de oroliga och upprörda föräldrarna, Janis Purvins.
En annan, Christina Nörby, säger också:
- Sedan de fick hand om klassen har alla blivit harmoniska och trygga och vi trodde att de skulle få stanna resten av högstadiet - för elevernas bästa.

Gott om obehöriga lärare
Tillsammans med Örjan Karlsson och Marie Johansson Ågren berättar hon om hur frustrerade och upprivna både föräldrar och elever är efter beskedet att Råsslaskolans samtliga vikariat inför nästa termin har annonserats ut och förmodligen kommer att besättas av enbart behöriga lärare.
Dit hör inte de berörda lärarna som själva i dagsläget vill tona ned sina egna roller.
- Det här är inte någon kritik av skolledningen, de har krav på sig att försöka anställa behöriga lärare, konstaterar Marie Johansson Ågren.
- Vi förstår att behörighet hos lärare är viktigt. Men, säger Christina Nörby, vi är desperata för våra barns skull. Tonåren är en känslig ålder och all kontinuitet är viktig.
- Drömmen vore om skolor kunde få lite spelrum i såna här fall. Det borde finnas flexibilitet, tycker samtliga föräldrar Folkbladet träffade.
- Men lärarfacket är starkt, och knappast intresserade av en sån lösning, menar Marie Johansson Ågren.

"Och projekten?"
Eleverna tycker att undervisningen fungerar minst lika bra nu som när de hade behöriga lärare. Även om de knappt kan placera de tolv passerade i rätt fack.
- Det känns inte kul att veta att vi kanske får nya lärare igen nästa termin, säger Sofie Ågren.
- Just nu är sammanhållningen jättebra, vi har lärare som lyssnar på oss och med ännu ett lärarbyte finns risken att stämningen blir sämre. Det kan bli jobbigt för en nya lärare att ta hand om oss, vi var tidigare en rätt pratig klass.
Hon och klasskompisen Madelene Abrahamsson berättar också hur den ene av klassföreståndarna fått dem att satsa helhjärtat på ett projekt där de bygger en modellbåt som ska tävla nere i Göteborg om ett par veckor och dit alla i klassen som hjälpt till får följa med.
- Vi ska ju också sätta igång fler projekt under tiden på högstadiet som Mladan berättat om och som verkar jätteroliga. Hur blir det med dem om han försvinner?

200 har sökt 15 jobb
Risken att så blir fallet är, dessvärre för Sofie och hennes kamrater, stor.
Råsslaskolan - som totalt har 95 anställda - söker till höstterminen 2004 så många som 15 nya lärare. Fyra av dem för vikariat på grund av barnledighet, resten för de platser som för närvarande innehas av obehöriga lärare.
- Vi är överhopade av ansökningar, minst 200, förklarar Barbro Rydberg, rektor på Råsslaskolan ett par dagar innan ansökningstiden går ut.

Tio år på skolan
- Åtminstone 40 procent av dem kommer från behöriga lärare. Men vi rekommenderar alltid våra vikarier att söka på nytt, vi vill behålla all duktig personal. Självklart måste vi ändå sträva efter att samtliga lärare ska vara behöriga. Min önskan vore att våra duktiga vikarier så snabbt som möjligt skulle kunna skaffa sig behörighet.
Förra året var 12 procent av lärarna i Norrköpings Kommun obehöriga.
Från och med årsskiftet får kommunens skolor - enligt ett beslut från kommunens utbildningskontor - endast tillsätta obehöriga lärare terminsvis.
- Tråkigt, de är stora resurser, hävdar föräldrakvartetten och påminner om att Mladan och Anette tillsammans har tio år bakom sig på Råsslaskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om