Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De har 4G på gång

Knappt har vi börjat använda 3G - förrän forskarna börjar tala 4G.
På Acreo i Norrköping drivs ett forskningsprojekt om trådlös kommunikation för nya generationens mobiltelefoner.
Där har chipsen krympts ned till halva storleken samtidigt som överföringskapaciteten ökat hundra gånger.

Kiselchipet som Mattias Wågman visar är så litet att det nästan inte syns, bara 2 x 2 mm. - Vi har lyckats krympa ner det till hälften av den normala storleken, säger han.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Kiselchipet som Mattias Wågman visar är så litet att det nästan inte syns, bara 2 x 2 mm. - Vi har lyckats krympa ner det till hälften av den normala storleken, säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-06-18 06:00
Det som är unikt är både hastigheten och att all teknik koncentreras till ett enda chip. Den som idag vill utnyttja de olika kommunikationssystemen så bra som möjligt måste ofta ha flera olika enheter med olika tekniker.
Den teknik som utvecklats på Acreo innebär att den använda terminalen, t ex en mobiltelefon eller en handdator, automatiskt väljer bästa kommunikationssätt beroende på plats. Ibland väljs alltså 3 G med längre datatakt som täcker ett större område. Men på så kallade "hot spots", som på en flygplats eller på kontoret, används automatiskt Wlan, en kommunikationslösning med hög datatakt.
Hastigheten på ett vanligt ADSL-nät ligger omkring 0,5 Megabits per sekund, men det är rena krypfarten mot de 50 Megabits som Acreo har klarat i testmiljö.
- Snabbheten är viktig, användaren vill inte sitta och vänta på att skicka video, filmer och bilder, säger projektledare Mattias Wågman.
Inom två år tror han att denna snabba dataöverföring kan vara möjlig i våra mobiltelefoner och handdatorer.
- All teknik kan samlas på ett enda chip. Det är mer effektsnålt och billigare att producera, säger Mattias Wågman.
- Folk är ovilliga att betala dyrt för mobilen och därför måste allt vara så tajt som möjligt. Branschen är extremt prispressad och konkurrensutsatt. Men om det verkligen innebär att telefonerna och handdatorerna blir billigare i framtiden kan jag bara sia om.
Igår var det slutredovisning av projektet Soctrix, ett samarbete mellan Linköpings universitet och Acreo, men som totalt omfattar sju universitet och nio företag, bland annat i USA, Asien och Holland.
- Vi har brutit mark i kontakterna mellan företag och universitet. Historiskt har man inte arbetat på det sättet, men det är väldigt värdefullt för doktoranderna att få testa sina idéer i verkligheten, säger Mattias Wågman.
Projektet startade i april 2002 och sedan dess har man lyckats bygga upp ett nätverk mellan företag och universitet.
Acreo har idag ett elektronikdesignteam bestående av 28 civilingenjörer, varav tre är lokaliserade i Lund.
- Vi hade inte elektronikdesign på chipnivå alls tidigare. Det har byggts upp under de senaste två åren, från intet till en så stor verksamhet. Det är naturligtvis en succé och samarbetet med Linköpings universitet är stort och viktigt för Norrköping, säger Mattias Wågman.
I december löper projekttiden ut och arbetet kommer då att fortsätta i mindre projekt, troligen inritade på smarta kommunikationslösningar för bilar. Sedan projektet startade har konjunkturen förändrats och nu råder resursbrist.
- Vi måste formera mindre projekt. Nya pengar till behovsorienterad systeminriktad designforskning finns inte, konstaterar Magnus Danestig, avdelningschef Acreo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!