2023 blev ett historiskt kriminellt år i Östergötland. Aldrig förr har så många skjutningar och sprängningar (35 stycken) genomförts i länet. Aldrig förr har så många vapen (50-60 automatvapen och pistoler) beslagtagits i kriminella miljöer. Aldrig tidigare under den flera år långa våldsvåg som drabbat Östergötland har så många grova brott (prognosen är 60 procent mot tidigare 15-20 procent) lett fram till fällande domar.
Jan Hofvenstams sammanfattning av förra året vittnar om tuffa arbetsvillkor för länets poliser, utredare och åklagare.
– 2024 har inletts på ungefär samma sätt som 2023 avslutades. (Mordet utanför Coop på Värmlandsgatan 20 december 2023) Nyligen hade vi ju skjutningen på Mirum och sprängningen i Linköping. I båda de fallen häktade vi snabbt misstänkta gärningsmän. Tidiga frihetsberövanden är otroligt viktiga när det gäller grova brott.
Ett viktigt exempel i det sammanhanget är att lagarna sedan några år tillbaka har ändrats på det viset att misstanke om grovt vapenbrott i normalfallet ska leda till häktning.
– Att ingripa mot grova vapenbrott har i takt med lagändringarna blivit alltmer strategiskt för oss i polisen. Häktningen innebär i ett slag att vi får bort både en brottsling och ett vapen från gatan samtidigt som vi kanske förhindrar ett planerat grovt brott, säger Jan Hofvenstam.
Han började sin bana i Norrköping som ordningspolis ute på fältet för ett kvarts sekel sedan. Sedan dess har han gjort polistjänst i många olika roller. Och nu är han alltså chef för hela polisen i Östergötland.
– Nu växer vi och blir fler poliser varje år. Vi växer också i förmåga. Vi är bättre på IT, på kriminalteknik, på kameror och på analyser, säger Jan Hofvenstam.
Man kan ju tänka sig att polisens framgångar med till exempel beslagtagna vapen till dels beror på att det finns så mycket vapen, dels att så många kriminella rör sig ute i samhället?
– Det ligger nog en del i det. Vi ser ju hur de kriminella gängen ofta skickar fram unga, oerfarna och i många fall ostraffade personer för att skjuta och spränga och de lämnar fler spår efter sig. Vilket förstås underlättar för en mer skicklig poliskår. Det är däremot inte så lätt och ganska så dyrt att skaffa ett vapen. Vi ser ju också att samma vapen används vid flera brott. När vi sätter lyse på att ta vapen från de kriminella så gör det därför stor skillnad, säger Jan Hofvenstam.