De ger sig inte utan strid
- Vi kommer att kämpa emot en nedläggning av socionomutbildningen och argumentera för vår fortlevnad så mycket vi kan fram till onsdag, då beslutet ska tas. Och vi hoppas få draghjälp av Norrköpings kommun. Det säger studierektor Gunnel Östlund, angående hotet från Hälsouniversitetets ledning att kanske lägga ner den här utbildningen i Norrköping, för att spara pengar.
Har inte gett upp hoppet. - Vi har inte gett upp hoppet om att vår nedläggningshotade socionomutbildning här på Campus Norrköpings blir kvar, trots allt, säger studierektorn Gunnel Östlund och lektorn Els-Marie Anbäcken. Och vi hoppas få draghjälp av Norrköpings kommun i vår kamp för vår fortlevnad. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Här kan jag nämna att vi är med i ett forsknings- och utvecklingsprojekt på Sandbyhov i Eneby som vi gör tillsammans med Norrköpings kommun om äldrevården. Det handlar om forskning ute i samhället, något vi tycker är mycket bra och viktigt.
- Dessutom vet vi alla att antalet äldre i samhället blir fler för varje år och vi hoppas därför också att nya ansvariga ministern Ylva Johansson ska anslå mer pengar för den här sortens utbildning som vi bedriver.
Stort behov
- Att vi har Norrköpings och Linköpings kommuner bakom oss beror på att de har stort behov av utbildade studenter i äldre- och handikappvården, som exempelvis biståndshandläggare och enhetschefer. Även inom skola, socialtjänst och kriminalvård är det ett stort behov av socionomer med socialpedagogisk inriktning.
- Vi kommer också att skicka in ännu en skrivelse till de beslutande i universitetsledningen och också framhålla den forskning som vi bedriver inom vårt program och som kanske inte alla känner till.
<B>+ Varför vet inte ledningen om ert forskningsarbete inom fakulteten? </B>
- Därför att vi är så pass nya att våra forskningsresultat inte är klara än och dessutom märks vi inte lika mycket i vetenskapliga artiklar inom medicin, eftersom samhällsvetenskaplig forskning även utges på svenska och i bokform.
<B>+ Om inte ni läggs ner, kommer istället utbildningen i medicinsk biologi i Linköping eller receptarieutbildningen, också i Linköping, att försvinna? </B>
- Ja, enligt det förslag som presenterades i onsdags och det gör det hela till en mycket svår situation att vi ska behöva kämpa för vår överlevnad på bekostnad av något annat utbildningsprogram, säger nyutnämnda lektorn Els-Marie Anbäcken på socionomutbildningen, men vi anser dock att det finns flera starka skäl att behålla den utbildningen som vi bedriver.
Samhällsnytta
- Inte minst med tanke på den samhällsnytta våra studenter kommer att göra i framtiden och den samhällsnyttiga forskning vi bedriver. Faktum är att vi dels har många sökande till våra intagningsplatser varje höst och dels vet vi att de som utexamineras har lätt att få jobb efter utbildningen.
- Dessutom, säger Gunnel Östlund, vet vi att 2007 har vi en mycket stor kull studenter som kommer att söka universitetsutbildning och skulle man lägga ner den här utbildningen nu, kan man tvingas starta om igen 2007, med alla de kostnader det skulle föra med sig.
<B>+ Vad händer med de studenter som redan är inne i socionomutbildningen, om den ska läggas ner? </B>
- Alla 200 som finns inskrivna nu är garanterade att få gå klar sin utbildning och det innebär minst 3,5 år till och kanske upp till fyra år. Det beror på hur lång tid de tar på sig.
Nedtrappning
- Och när det gäller personalen är vi uppåt 20 personer som delar på nio tjänster och här blir det förstås en nedtrappning av personalstyrkan för varje år som går framöver, om man bestämmer sig för att lägga ner den här utbildningen.
På onsdag den 13 oktober får vi besked om hur det går.