Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Räddningstjänsten förbereder för krig och höjd beredskap

Krig i närområdet och ökad gängkriminalitet med sprängningar och skjutningar. Då satsar räddningstjänsten på att höja sin beredskap och förmåga.

Krig och gängvåld är två av räddningstjänstens utmaningar de närmaste åren.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-09-26 19:00

Nyheten i korthet

  • Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) förbereder sig för potentiellt krig och ökad gängkriminalitet, vilket innebär att de behöver höja sin beredskapsförmåga.
  • Biträdande räddningschef Jonas Holmgren förklarar att detta innebär kompetensutveckling, personalförsörjningsplaner och en annan inriktning på materialförsörjningen.
  • RTÖG planerar att inkludera individer genom plikttjänstgöring i sin krigsorganisation, med de första utbildade för civilplikträddningstjänst tillgängliga från första kvartalet nästa år.

Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) är nu igång med arbetet att öka sin beredskapsförmåga i händelse av krig.

– Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde i norra Europa är det sämsta sedan andra världskrigets slut. Vi behöver förbereda oss för att kunna hantera konsekvenserna av ett eventuellt krig, förklarar Jonas Holmgren, biträdande räddningschef på RTÖG.

undefined
Jonas Holmgren, biträdande räddningschef på räddningstjänsten, menar att det finns flera områden där räddningstjänsten måste höja sig när det gäller beredskap för en krigssituation.

Vad är det för åtgärder ni vidtar specifikt?

– Dels behöver vi en kompetensutveckling för att kunna hantera våra tillkommande uppgifter. Det andra är att vi behöver ha en särskild plan för vår personalförsörjning, skapa krigsorganisationer.

– Det tredje är att vi behöver ha en annan inriktning på vår materialförsörjning. Det vi använder i vardagen är inte alltid jättelämpligt i krig, där kan det behövas mer rustika grejor.

undefined
En bild från Hagebygatan där en sprängning inträffade natten mot måndag den 25 mars.

En sak som tillkommit på senare år är ju gängkriminalitet med sprängningar och skjutningar, hur har det påverkat er?

– I den nationella säkerhetsstrategin finns tre huvudsakliga prioritetsområden. Ett av dem är att intensifiera kampen mot den grova kriminaliteten, säger Jonas Holmgren.

– Det går ofta hand i hand. Skjutningar och sprängningar som vi sett är lite av en försmak av vad ett väpnat angrepp kan innehålla. 

undefined
Nästa år tar räddningstjänsten emot 120 personer som kommer att göra sin plikttjänstgöring där.

Han menar att en mängd uppgifter adderas till de nuvarande om en väpnad konflikt skulle uppstå.

– Vi ska kunna identifiera och röja farliga områden. Vi ska söka och rädda liv i raserade byggnader. Vi kommer att behöva jobba med indikering och sanering efter att man använt kemiska stridsmedel och mycket annat, förklarar Jonas Holmgren.

– Så det är viktigt att tänka två tankar här. Dels det vi gör idag, plus när det blir ännu kärvare, då får vi ännu mer att göra. Därför är också personalförsörjningsdelen så viktig på sikt.

undefined
De nuvarande lokalerna på räddningsstation centrum i Norrköping. En ny räddningsstation är under uppförande.

Kommer ni att behöva skala upp i personal?

– Ja, när vi gör en krigsorganisation för räddningstjänsten kommer den även att bestå av människor som via plikttjänstgöring blir hänvisade att arbeta hos oss, säger Jonas Holmgren.

– De första utbildade för civilplikträddningstjänst kommer ut med början första kvartalet nästa år. Vi får 120 personer hit till RTÖG och nationellt rör det sig om 3 000.

undefined
Under påskupploppen i Navestad 2022 blev räddningstjänsten attackerad med stenkastning och annat.

Vad har ni lärt er av till exempel påskupploppen där räddningstjänsten utsattes för stenkastning?

– Vikten av att hela tiden analysera vilken skyddsutrustning vi har. Det lär oss också att mentalt förbereda oss på situationer där människor är direkt hotfulla men där vi ändå måste hantera händelser, släcka bränder och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!