Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De flesta Norrköpingspolitiker saknar högre utbildning

Färre än hälften av alla politiker i Norrköping har en eftergymnasial utbildning. Trots det ligger staden över rikssnittet när det gäller utbildningsnivån bland kommunpolitiker.

Färre än hälften av politikerna i Norrköping har en eftergymnasial utbildning.

Färre än hälften av politikerna i Norrköping har en eftergymnasial utbildning.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2021-01-25 15:00

Det visar en ny kartläggning av Statistiska centralbyrån där samtliga kommuner ingår. Tidigare har SCB undersökt riksdagspolitikernas utbildningsnivå, vilket visade att ungefär hälften av landets riksdagsledamöter har en utbildning som är tre år eller längre. Motsvarande siffra bland kommunpolitikerna är drygt en tredjedel.

– Kommunpolitikerna har den lägsta utbildningsnivån när vi jämför ledamöterna i riksdagen, regionerna och kommunerna, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB:s avdelning för befolkning och välfärd.

Den stad i Sverige som har högst andel högutbildade kommunpolitiker är universitetsstaden Lund. Där har nästan tre av fyra kommunpolitiker en eftergymnasial utbildning. I Norrköping ligger motsvarande siffra på 42,35 procent vilket gör att staden hamnar på 54:e plats i riket och tredje plats i länet, efter Linköping och Vadstena. I Linköping har 60,76 procent av alla kommunpolitiker högre utbildning. 

Om man jämför med kommuner i närområdet har dock Norrköping fler högutbildade politiker. I Söderköping är 38,46 procent av lokalpolitikerna högutbildade. Finspång kommer endast upp i 24,44 procent. 

SCB har även jämfört samtliga län utifrån lokalpolitikernas utbildningsnivå. Östergötland hamnar på en 7:e plats i riket med snittet 35,03 procent. Stockholm län toppar listan med 46,24 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!