De flesta byggjobbarna är rädda för att skadas i jobbet
Majoriteten av Byggnads medlemmar är någon gång rädda för att dö av arbetet. Det visar en enkät som facket gjort bland sina medlemmar.- Visst är det otäckt ibland, säger Peter Jonsson, byggjobbare i Norrköping som igår arbetade på ett höghustak.
Johan Pett, rörmokare, ser dammet som den största hälsorisken i sitt jobb. - Det finns skyddsmasker men om man bara ska borra litet är det inte alltid man använder dem, även om man borde det.
Foto:
- Den rädsla som finns hos våra medlemmar är helt befogad, i synnerhet som det var tre byggnadsarbetare som dog på jobbet inom loppet av tre dagar i slutet av maj, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.
Damm, stress och tunga lyft upplevs som de största hälsoriskerna. Nästan 70 procent har angett damm som en av de största yrkesfarorna.
- Man vet inte så noga vad som finns i dammet. Det kan vara asbest, kvarts och exponeras man mycket kan det vara skadligt. Det skapar en psykisk rädsla, säger Lennart Nilsson, regionalt skyddsombud på Byggnads avd 9 i Norrköping.
Johan Pett utsätts för damm i sitt arbete som rörmokare. För närvarande arbetar han i Vidablick, på ett stort bygge av 38 nya insatslägenheter.
- Dammet är det jag är mest orolig för, man försöker att hålla andan. Det finns skyddsmasker men om man bara ska borra litet är det inte alltid man använder dem. Jag känner av litet i luftvägarna, men jag vet inte om det beror på jobbet, säger Johan Pett.
Arbetar på höghustak
På samma bygge, uppe på taket av ett fem våningar högt hus, arbetar Peter Jonsson och Johan Nilsson. De säger att de inte är rädda för att dö i arbetet, men medger att det kan vara otäckt med de höga höjderna.
- Nu är det räcken kring taket, då känns det säkert. Men när vi hängde upp räckena var man litet spak, säger Peter.
I Vidablick byggs även trävillor på De Geersgatan av bland andra Tapio Koski, Rikard Koski och Ulf Jonsson från Ellipsbyggen. Ulf och Tapio som har många år i byggbranschen anser att säkerhetstänkandet blivit bättre, åtminstone på de litet större byggföretagen.
- Nu för tiden får man den skyddsutrustning som behövs, linor, hiss eller vad det kan vara, säger Ulf Jonsson.
För många år sedan var Ulf däremot med om att ett tungt föremål föll rakt ned på trälandgången där han stod - femvåningar upp i luften.
- Just när man står där, det gungar till och man tittar ned, då kan man tänka att det var nära att man föll, säger han.
Eftersom olycksfallstatistiken är hög inom byggsektorn görs sedan några år tillbaka en arbetsmiljöplan, där kända risker gås igenom, innan arbetet påbörjas.
- Man tar fram kända risker och noterar hur man ska lösa problemen. Sedan vi började med det har gubbarna fått ett helt annat arbetsmiljötänkande, säger Lennart Nilsson som också ute och kontrollerar säkerheten på byggarbetsplatserna i Norrköpingstrakten.