Romadagen firades med en fest i Klockaretorpet i Norrköping på fredagskvällen.
Romadagen?
Det handlade om firandet av romernas internationella dag, romernas nationaldag, som firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.
– Så egentligen känns det som ett 50-årsfirande, som vi skulle haft i fjol 2021, men som vi inte kunde ha då på grund av pandemin, sa Seferim Murina, ordförande för Norrköpings Romer.
Hur firar ni romska nationaldagen?
– Den firar vi i Kunskapens hus här i Klockaretorpet, med mycket musik, dans och fika och cirka 150 av våra nästan 1 000 medlemmar är med på den här festen.
Norrköpings kommun uppmärksammade dagen genom att flagga med den internationella romska flaggan längs med Saltängsbron.
Romadagen firas för övrigt i många länder med olika slags ceremonier, till minne av förföljelse och övergrepp men det är också en dag för glädje och skratt.
I Sverige bor cirka 50 000 romer som delas in i fem grupper: svenska romer, finska romer, resande, utomnordiska romer och nyanlända romer.
Romerna har inget ”eget” land utan är splittrade världen över, men trots det finns det gemensamma symboler som man enas kring.
Romernas språk kallas romani chib (romska), ibland även romanés eller bara romani.
Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring. Det röda hjulet beskriver romernas historiska koppling till Indien och vandringen därifrån, men även romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen och andliga värden medan den gröna färgen symboliserar jorden.