Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De fick underkänt i svenska

NORRKÖPING
54 procent av eleverna på fordonsprogrammet vid Ingelstagymnasiet fick icke godkänt i svenska i sitt avgångsbetyg när de lämnade skolan våren 2000.
Totalt fick 86 procent av studenterna i Norrköping behörighet till högskolan genom sitt avgångsbetyg, vilket är en minskning från tidigare år.
Det visar en ny rapport från Gymnasie- och vuxenutbildningskontoret.

Norrköping2001-10-05 00:00

Rapporten baseras främst på de elever som gick ut gymnasiet 2000. Statistiken för 2001 är ännu inte klar, men vissa siffror redovisas ändå härifrån. Norrköping jämförs med ett antal andra större städer i Sverige, såsom Luleå, Uppsala och Örebro.
I landet som helhet har elevantalet varit ganska konstant mellan 1997 och 2000. I Norrköping har däremot antalet elever i gymnasiet, som är folkbokförda i kommunen, minskat från 4 616 elever under 1997 till 4 181 elever 2000.
Antalet lärare har däremot blivit något fler. 1997 fanns 320 heltidstjänster på Norrköpings gymnasieskolor. 1997 var siffran 335 tjänster. Det motsvarar 7,8 lärare per 100 elever. Siffran för övriga större städer i landet ligger på samma nivå. Andelen lärare med pedagogisk utbildning i Norrköping ligger på 83 procent, liksom i övriga landet.

I rapporten går att läsa att 99 procent av eleverna på naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet i Norrköping fick godkänt i kärnämnena engelska, matte och svenska. Den siffran är något högre än övriga landet. Bland eleverna på andra program är det 77 procent som har fått godkänt i dessa ämnen. Det är siffror som stämmer med övriga städer.
Religion smäller inte så högt bland eleverna. Många går ut gymnasiet med ett icke godkänt i detta ämne. Bland eleverna på fordonsprogrammet vid Ingelstagymnasiet är det så många som dryga 60 procent som inte får godkänt i religionskunskap.
Bland Hotell- och restaurangeleverna har drygt 18 procent inte fått godkänt i idrott och hälsa och hela 23,3 procent av dem har fått icke godkänt i svenska. Även på medieprogrammet vid Kungsgårdsgymnasiet är svenskakunskaperna något begränsade. Åtta elever gick ut med icke godkänt i detta ämne 2000, vilket motsvarar 17 procent.
Utländsk bakgrund
Andelen elever med utländsk bakgrund (födda utomlands eller med båda föräldrarna födda utomlands) är 20 procent i Norrköpings skolor. I övriga landet ligger den siffran på 15 procent.
29 procent av eleverna i Norrköping går ur skolan efter att ha genomgått ett utökat program på gymnasiet. I övriga landets större städer är siffran endast 19 procent. En förklaring kan vara att andelen elever med utländsk bakgrund är något högre i Norrköping än i övriga referensgruppen. För dem finns modersmålsundervisningen som ett utökat program.
Fortfarande är det lite färre av Norrköpings gymnasister som fortsätter studier vid högskolan senast tre år efter studentexamen än det är i övriga landet. Så har det varit länge, men gapet har minskat. 2000 var det 37 procent som fortsatte på högskola mot 42 procent i övriga landet.
Totalt har 86 procent av studenterna 2000 behörighet att söka till universitet och högskolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!