I år är det tre aktörer som får dela på Östgötapriset, på total 175 000 kronor, ett pris som delas ut av Länsförsäkringar Östgöta.
"Alla tre visar på engagemang utöver det vanliga och bidrar på olika sätt till trygghet i östgötarnas vardag", menar prisutdelaren.
Folkträdgården i Linköping får 75 000 kronor och Motala Kvinnojour får 60 000 kronor.
40 000 kronor går till Frivilliga Familjehem i Norrköping, med motiveringen: ”De räcker ut sin hand till de som behöver det som mest. För att skapa trygghet och ett sammanhang. De vägleder i ett nytt land, med ny kultur, nya system och nya människor. De ger unga som flytt en chans att få ett bra liv. Med vänner, och möjligheter att göra det man drömmer om. Det ni gör är viktigt på riktigt.”
– Det känns fantastiskt på många sätt. Det som är mest fantastiskt, även om det är mycket pengar, är uppmärksammandet, att vi uppmärksammas för det arbete vi lägger ned, säger Josefina Söderholm, ny ordförande i föreningen Frivilliga Familjehem.
– När vi startade fanns det 30 hemlösa ungdomar i Norrköping, som sov i parker eller på tågstationen. Nu har vi inte det, vi har inte den situationen i Norrköping längre.
Situationen för de ensamkommande ungdomarna i Norrköping har blivit mycket bättre, dels genom boendesituationen, men också genom hjälp att komma in på rätt utbildning, "ingen har råkat illa ut och hamnat utanför", och föreningen har stöttat i vårdkontakter så den psykiska ohälsan minskat, säger Josefina Söderholm.
Föreningen startade för två år sedan och kom då snabbt, efter bara två veckor, upp i 30 familjer. Föreningen är uppdelad i två delar: ungdomsgruppen och familjehemsgruppen. Föreningen stödjer och hjälper ensamkommande ungdomar, som bor eller går i skolan i Norrköping, och letar och stödjer ideella och frivilliga familjehem.
– Vi anser att bo i en familj är det absolut bästa ur integrationssynpunkt. Dels får man språket, och en tillhörighet och ett sammanhang, man får också ett nätverk, och man får till sig svenska normer och värderingar, på ett sätt som man inte får om man har bott på ett boende.
Ungefär 200 ungdomar är knutna till föreningen på något sätt, vilket kan innebära att de kommer på ungdomsaktiviteter, att man har kontakt med någon i föreningen som hjälper till i ens ärende, eller att man har hjälp med kontakt med skola eller vården.