De får filmerna att rulla
SKÄRBLACKAVisst är skådespelare och regissör viktiga, precis som fotografen. Utan dessa skulle det inte bli några filmer inspelade.Men det finns en annan viktig yrkesgrupp: biografmaskinisterna. Utan dem skulle filmerna visserligen bli inspelade, men ligga ovisade och samla damm någonstans. I Skärblacka är det Lennart och Micke som ser till att filmerna visas för publiken.
Mikael Nord och Lennart Kälvius har licens att köra de stora filmprojektorerna, FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Jag gick här som grabb och tittade på film, säger Lennart, så det var mycket av nostalgiska skäl som jag ville vara med och starta filmvisningarna igen.
För Mikael var det teknikintresset som fällde avgörandet. Båda har certifikat som visar att de kan konsten att köra en filmprojektor. Eller snarare två som det finns här. Den som kör film i Skärblacka måste nämligen behärska konsten att byta rulle.
<b>20 sekunder</b>
-På varje rulle ryms 20 minuter film, berättar Lennart och Micke. Det blir många rullbyten på en långfilm.
Det gäller att vara på alerten. Vid varje rullbyte har maskinisten 20 sekunder på sig. När den nyladdade projektorn tar över, drar han för en svart lucka för fönstret framför projektorn. Då slipper publiken se överlappningar. Som ett stöd för minnet gör han också en anteckning om vid vilken scen rullen ska bytas och hur den nya rullens första scen ser ut.
Perioden september - april har Skärblacka bio visningar varannan söndag. Dessa turas Lennart och Micke om att köra. Mer oregelbundet har man också skol- och fritidshemsvisningar. Det handlar alltså inte om något arbete att leva på.
- Vi har kört ideellt i alla år, men nu får vi en liten ersättning.
<b>Visar för en enda</b>
Lennart arbetar på SMHI och Micke på bruket. Att visa film är något vid sidan - för att det är kul.
-Och för barnens skull, det är bra för dem att kunna se bio utan att behöva åka in till stan.
Söndagsvisningarna består av två filmer, först en barnfilm på eftermiddagen och sedan en film för de äldre på kvällen.
Familjefilmer är populära, biografen visar mest filmer med elva-årsgräns. Men visst finns James Bond och Beck-filmerna också på repertoaren. Söndagsvisningarna samlade förra året 58 besökare i snitt.
- Det minsta vi haft var tre besökare, men vi kör även om det bara kommer en.
<b>Fyller lokalen</b>
Drygt 150 besökare ryms och det finns filmer som fyllt lokalen, till exempel Änglagård och Grabben i graven bredvid. Det brukar ta en månad innan nya filmer kommer hit, men när det gäller nya Harry Potter-rullen är väntetiden en vecka. Då klämmer man också in en torsdagsvisning, eftersom filmen är efterfrågad.
De självklara frågorna till Lennart och Micke är om de hinner titta på de filmer de visar.
<b>Favorit</b>
- Nej, bara litet då och då så det blir osammanhängande. Vi måste spola tillbaka rullen vi bytt, ladda en ny rulle och kontrollera att allt flyter.
Och på frågan om favoritfilm säger Lennart den italienska Cinema Paradiso och Micke instämmer.
-Den är tung men själv blev man lätt till sinnet när man sett den.
Vad den handlar om? Vänskapen mellan en liten pojke och en biografmaskinist...
<b>Julmarknad</b>
Förra året kom cirka tusen personer till julmarknaden i Sörgården, som ordnas av PRO. På söndag är det dags igen. I går bakade Iréne Sundell och Barbro Pettersson bullar så det stod härliga till. Det går ju åt en del när man både ska sälja för att ta med hem och för att fika på plats. Rågbröd, saffransbröd, rulltårta, sockerkaka, toscakaka och rullrån kan fikasugna besökare välja mellan.
- 16 personer har hjälpt åt att baka, säger Marianne Johansson, som är något av en marknadsgeneral.
31 hantverkare och knallar, både från Skärblacka och övriga länet bjuder ut sina varor på marknaden. De kommer att stå både inne och ute.
Ponnyridning, tomte med gottepåse och besök a luciakandidater blir det också. Under själva marknadsdagen är det ett 30-tal PRO-medlemmar som är igång och jobbar. Det är mycket som ska ordnas. Korv ska säljas, kaffe ska kokas, knallar ska visas tillrätta.