De dansar för en bättre värld

"Vi drömmer om fred". Så heter den dansföreställning som eleverna på De Geergymnasiet nu sätter upp. "Vi vill att publiken ska gå härifrån med en känsla av hopp", säger eleven Elsa Wiksholm.

Norrköping 4 december 2019 17:30

Eleverna på De Geergymnasiets danslinje har som tradition att sätta upp en stor vinterföreställning i slutet på höstterminen.

I år har de arbetat med FN:s utvecklingsprogram och de globala målen 2030 och elevernas uppgift var att välja ett av målen och låta föreställningen kretsa kring det.

– Vi valde att fokusera på målet som handlar om god utbildning för alla, säger Elsa Wiksholm, som går i trean på De Geergymnasiet och är en av de elever som arbetat med projektet.

 

Men att gestalta ett globalt mål om utbildning genom dans är inte det lättaste.

Det är Elsa den första att skriva under på.

– Det har varit utmanande. Det är alltid svårt att förmedla ett budskap genom dans eftersom människor tolkar saker på olika sätt, säger hon.

 

I föreställningen, som heter "Vi drömmer om fred", får publiken följa en flicka som efter sina möten med utsatta bestämmer sig för att försöka bidra till ett bättre samhälle.

– Det är en föreställning som sprider hopp. I dag får vi höra väldigt mycket om vilken mörk framtid vi går emot men vi vill lyfta fram att om vi arbetar tillsammans så kommer vi gå mot en ljusare framtid. Vi vill att publiken ska gå härifrån med en känsla av hopp, att alla kan göra någonting, säger Elsa.

 

Föreställningen bjuder på en blandning av olika danser. Stillsamma danser varvas med mer explosiva sådana. Det är modern dans, jazz och street.

Arbetet med föreställningen började redan i augusti och har trappats upp under höstens gång.

Under onsdagen var det först genrep och sedan premiär på kvällen. Föreställningarna pågår fram till lördag. Totalt handlar det om sex stycken föreställningar.

– Den här veckan har det varit väldigt intensivt. Vi har stött på en hel del problem också. Det har varit saker som försvunnit och problem med scenen men nu börjar det falla på plats. Det är väldigt många som är nervösa och spända men också taggade.

 

Dansföreställningen är också en del av tredjeklassarnas gymnasiearbete där de samlar in pengar för att kunna resa till Kenya i början av nästa år och ha ett utbyte med en klass där.

– Vi har precis fått reda på att vi ska åka dit i februari. Vi ska åka ner dit, dansa med dem och lära oss hur de har det och få glädjen av att dansa tillsammans. Sedan kommer de komma hit i april, säger Elsa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Nu har Norrköping en lång rad nya svenska mästare: "Vi har inte riktigt smält det än"

Nu har Norrköping en lång rad nya svenska mästare: "Vi har inte riktigt smält det än"

Dansar i utställningen: "Jättespännande samarbete"

Dansar i utställningen: "Jättespännande samarbete"

Ricki gör succé – "Ett sätt för mig att ge tillbaka"

Ricki gör succé – "Ett sätt för mig att ge tillbaka"

Väggmattor och dans med lyskraft: "Otroligt stolta"

Väggmattor och dans med lyskraft: "Otroligt stolta"