Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De coachar mot frånvaro

I Norrköping jobbar man med närvarocoacher medan man i Söderköping arbetar mer förebyggande med bemötandet. Sex projekt är i gång i länet under samverkansprojektet "#jagmed".

Från vänster: Lars Ivarsson från Ramunderskolan, Jenny Lindström, Malin Sjöberg, Niklas Tiborson,  närvarocoacher i Norrköping.

Från vänster: Lars Ivarsson från Ramunderskolan, Jenny Lindström, Malin Sjöberg, Niklas Tiborson, närvarocoacher i Norrköping.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2017-03-12 17:00

Som Folkbladet berättat pågår nu "#jagmed": ett stort projekt i Östra Mellansverige där även fem östgötakommuner ingår: Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Finspång, Linköping, Ödeshög samt Vretagymnasiet. Projektet finansieras till största delen av EU:s socialfond (ESF) och målet är att på olika sätt motverka avhopp från gymnasieskolan.

I Norrköping har man valt ett projekt för att stötta och fånga upp elever med hög frånvaro. På gymnasieskolorna De Geer-Kungsgård, Haga och Ebersteinska finns numera närvarocoacher som arbetar mot ungdomarna vilka är projektanställda från augusti 2016 till juni 2018.

– Vi följer ledorden sedd – hörd – bekräftad, berättar Malin Sjöberg som är närvarocoach på Kungsgård-De Geer – de övriga är Jenny Lindström på Hagagymnasiet samt Niklas Tiborson på Ebersteinska.

Det handlar mycket om att arbeta nära eleverna från ett perspektiv som kanske inte alltid finns i skolmiljön från början.

– Vi finns där med eleverna men jobbar även mot skolpersonalen och rektor. På det här sättet ska vi snabbt upptäcka skolfrånvaro och kunna sätta in rätt resurser direkt, upplyser Jenny Lindström som menar att just utifrånperspektivet är viktigt.

– Vi får en överblick även om vi jobbar tajt med personalen.

Orsakerna till frånvaron kan vara många och just därför är det viktigt att vara nära eleverna.

– Det är mycket individuellt vad frånvaron beror på och vissa elever kan behöva mer coachning än andra, säger Niklas Tiborson som tror att detta projekt kan ge värdefull information.

– Det är ett rikstäckande problem och det är en förmån att få gå i bräschen.

På högstadiet Ramunderskolan i Söderköping pågår ett annat projekt som mer riktar in sig på förebyggande arbete.

– Målsättningen är att bygga upp trygghet på skolan så eleverna inte har en ryggsäck med sig till gymnasiet, berättar Lars Ivarsson som menar att allt går tillbaks till lärarna.

– Vi har påbörjat en personalutbildning om ledarskap i klassrummet och bemötande. Nästa läsår ska vi jobba med hela personalgruppen och vill hitta arbetssätt som ska fungera över tid.

Han betonar vikten att inte lägga skulden hos eleverna.

– Alla i personalen ska fråga sig "vad kan jag göra för att skapa en bra situation?". Även om det tar tid innan man ser tydliga resultat på sådana här projekt tycker vi att vi märker skillnad i känslan och i olika grupperingar, bedömer Lars Ivarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!