Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"De bör vara försiktiga med sina uttalanden"

NORRKÖPING
- De bör vara försiktiga med sina uttalanden, säger Peter Davidsson på Skärblacka bruk.
Han syftar på en insändare i Dagens industri på fredagen. Per-Olof Hemmar, tidigare chefjurist, och Peder Waern-Bugge, tidigare forskningschef, Assidomän, skriver om splittringen av AssiDomän.

Norrköping2001-06-02 00:00
Ett avsnitt låter så här:
"Aktieägarna bedåras av penningklirret vid utdelning av köpeskillingen, medan företaget blir sittande med de olönsamma spillrorna av AssiDomäns industrirörelse, det vill säga 50 procent av de av den tidigare köparen Frantschach ratade pappersbruken i Karlsborg och Skärblacka, liksom Billeruds mångåriga säljkandidat Gruvön."
- Min pappa byggde upp Skärblacka, säger Per-Olof Hemmar. Jag har nostalgiska skäl till att tycka om bruket. Men jag har svårt att tro att den nya koncernen blir en succé.
- Om de tre bruken fungerar så bra borde de ha behållits och utvecklats inom AssiDomän. Vi tror att skogsindustrin är på väg upp ur en lång svacka. Det är synd att börsspekulanter då slår sönder företagen bara för att tjäna pengar. Ännu värre är att det handlar om statlig klippekonomi i detta fall.

<b>Räddning</b>
- Räddningen för Billerud är att någon samarbetspartner kommer in, vi pekar på finska industriägare som mycket mer värnar om sina företag än vi i Sverige. Vi hoppas på finsk räddning för Billerud.
Meningen är att Billerud ska börsintroduceras senast år 2002.
- Börsens vägar är omöjliga att förstå, säger Hemmar. Jag tvivlar på Billeruds framtid.
Inom Billeruds är åsikterna helt annorlunda.

<b>Effektivt</b>
- Skärblacka är ett bruk som går bra produktionsmässigt och lönsamhetsmässigt, säger Davidsson. Bruket arbetar effektivt. Det är bara positivt att vi nu finns i en nybildad koncern med vår kärnverksamhet.
- Sedan vi bildades har det varje månad hörts röster om att vi som bildat Billerud tillhör B-bruken. Vi struntar i tjafset och jobbar på. Skärblacka bruk har en stark ställning, det ser jag på resultaten de senaste åren då jag lett företaget. Att Frantschach inte köpte oss berodde mer på att de inte hade förmåga och pengar än att de inte trodde på oss.
När Billeruds koncernchef Bert Östlund för kort tid sedan besökte Skärblacka sade han enligt Norrköpings tidningar:
- Vart och ett av våra bruk är viktigare för Billerud än något annat bruk för de stora bolagen. Skärblacka har gjort stora framsteg och viktiga investeringar de senaste åren.
Pappers har föga förståelse för Hemmars och Waern-Bugges synpunkter på Skärblacka. Bruket går bra och har fullt med jobb för tillfället. Sedan tycker Pappers det gått allt för kort tid för att kunna utvärdera hur den nya koncernen kommer att fungera.

<b>Bolaget</b>
Billerud ägs till 50 procent av AssiDomän och till 50 procent av Stora Enso. Koncernen har tre bruk, Karlsborg i Norrbotten, Gruvön i Värmland och Skärblacka i Östergötland.
Billeruds huvudkontor finns i Stockholm.
De tre bruken har tillsammans 2 400 anställda och tillverkar 1,3 miljoner ton kraftpapper. 80 procent av tillverkningen säljs i Europa.
Skärblacka har fyra pappersmaskiner och där är säck- och kraftpapper största produkten med 135 000 ton om året.
Inom koncernen diskuteras en viss renodling mellan bruken så att inte fler bruk tillverkar samma sak. Skärblacka får då koncentrera sig på säck- och kraftpapper, Karlsborg på vitt säckpapper och Gruvön på andra typer av kraftpapper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om