De blev förda bakom ljuset
- Vi visste ingenting alls. Hela den här försäljningen har skett bakom ryggen på oss, säger Norrköpings kommuns vård- och omsorgschef Lars Carlsson. Han syftar på affären häromdagen, då Attendo Care AB köpte upp hela Capio Omsorg AB - och fem äldreboenden i Norrköping därmed över en natt fick en ny entrepenör.
Som Folkbladet redovisade igår har t ex Konstantinopels äldreboende under sina tre och ett halvt år hunnit byta entrepenör flera gånger om. En gång i tiden skrev kommunen avtal med ett företag som hette Crebona. Men sedan dess har mycket vatten hunnit rinna under broarna, entrepenörer har kommit och gått.
Vad händer?
- Här tecknar kommunen avtal med en entrepenör, säger Lars Carlsson. Den vi skrev avtal med har på ett förfrågningsunderlag klart och tydligt angett, vilken kvalitet man kan förvänta sig.
- Men vad händer när företaget säljs? Vilken typ av människor blir det, som då till slut får hand om driften? Hur mycket av det gamla företagets värderingar följer med där, vad blir det kvar av det som vi kom överens om? Det vet man ju inte alls.
Det kan ju också bli som så, att här har kommunen i upphandlingen valt ett företag framför andra, eftersom det haft bäst pris- och kvalitetsnivå. Men sedan kan ju det företaget mycket väl säljas till något av de företag som "föll igenom" i upphandlingen. Vilket då sker utanför kommunens kontroll och inflytande.
Lars Carlsson har inte de gällande avtalen helt klara för sig, men han tror där ska finnas något om att överlåtanden ska godkännas av kommunen. Det bör också finnas också något om att avtalet kan sägas upp. Men formuleringarna är, säger han, inte glasklara. Det kan bli juridiska spetsfundigheter av det hela. Så frågan är vad kommunen kan göra.
Kvällen före
Affären gjordes upp så sent kvällen som före överlåtelsen. I förväg hade inget gått ut om den, det rådde fullständig sekretess kring denna affärsuppgörelse. Norrköpings kommun informerades först i onsdags, den 1 september, när överlåtelsen var redan gjord. Den informationen gick ut som en rundskrivelse, och det samtidigt med pressreleasen.
- På vård- och omsorgskontoret började vi genast diskutera saken. Jag har påtalat det här, sagt att jag förväntar mig någon reaktion och bett dem som håller på med upphandlingar att ta kontakt med Attendo Care. Sedan får vi se vad vi ska göra. Det får väl bli något politiskt ställningstagande i nämnden, säger Lars Carlsson.
Han anser att det borde vara självklart, att vederbörande politiska nämnd kontaktas vid en sådan här försäljning.
- Det är anmärkningsvärt att de inte tog kontakt med oss. Och jag antar att det inte är bara är Norrköpings kommun, som de gått bakom ryggen på, utan alla andra kommuner också.
700 gamla
I affären tog, från den 1 september och för 235 milj kr, Attendo Care helt över Capio Omsorg med dess ca 2.700 anställda inom äldreomsorg landet runt. För Norrköpings del handlar det om 250 anställda och 700 gamla på fem äldreboenden. Därmed har Attendo Care nu hand om sex äldreboenden i Norrköping.
- Det hänvisas till affärssekretess, aktiekurser och sådant. Men här rör det sig ju om köp av ett avtal, som en entrepenör har med en kommun. I slutändan handlar det ju då om de människor, som bor i de här äldreboendena.
En lapsus
- Då borde man också gå ut och informera om saken tidigare. Det är en lapsus, att så inte skett. Här finns klart och tydligt något systemfel, säger Lars Carlsson.
Han pekar också på, hur utvecklingen håller på att ta en helt annan väg än i retoriken i början av privatiseringsvågen. Då sades det hela ju handla om att släppa fram alternativ, och gärna då små företag med innovativa idéer.
- Vi ville ha en mångfald av aktörer. Men nu är det ju stora börsnoterade företag, som går in på den här marknaden. De här båda aktuella företagen är ju mycket stora, nu blir ett av dem ännu större. Här har skett en ren monopolisering.
- Av den mångfald, som eftersträvades när externa aktörer släpptes in att driva verksamheter, av den tycker jag inte det finns mycket kvar av idag, säger Lars Carlsson.
Inte heller kommunens upphandlingschef Krister Thorell visste, när vi kontaktade honom på fredagen, riktigt vad avtalen med de privata entrepenörerna stipulerar.
Måste tolkas
Man var då nämligen fortfarande i färd med att försöka leta rätt på dessa avtal. De är ett antal år gamla och slutna mellan aktörer som inte längre finns, med de gamla kommundelsnämnderna på den ena sidan och något inte längre aktuellt företag på den andra.
De här avtalen måste nu hittas, tolkas och diskuteras internt - innan det går att säga något om, hur kommunen ska agera.
Krister Thorell vill, som han säger, inte spekulera. För något annat än spekulationer kan det, i dagsläget, inte bli tal om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!