På Himmelstalundsskolan samlades de i helgen, Sveriges pomologiska sällskap. En förening som har omkring 800 medlemmar och antalet ökar.
– Intresset ökar. Folk är intresserade av vad de kan använda äpplena till, när man kan äta dem, om man kan göra must på dem och så vidare, säger Katarina Ångström-Isacsson, ordförande i Sveriges pomologiska sällskap.
Hon berättar att man anordnar sådana här interna träffar för att utbyta erfarenheter. Många av medlemmarna brukar sitta på skördemarknader och sortbestämma äpplen som allmänheten kommer med. Sveriges pomologiska förening anordnar även kurser i trädbeskärning och ympning.
– Här träffas vi internt för att utbyta kunskap. Vi ägnar oss både åt äppelprat och päronprat.
Kring päronen finns inte lika mycket dokumenterat, men på senare tid har det bildats en grupp som specialiserat sig på päron.
– Nu har vi även gått ut med ett upprop om att bilda en plommongrupp, säger Katarina Ångström-Isacsson.
Sven Levin som håller till i Värmland har ett 80-tal sorter i sin trädgård och han tycker att det är bra med sådana här träffar. Han berättar att han kan sina sorter och då kan ju han dela med sig av de kunskaperna till andra.
– Jag har mina sorter för det genetiska materialet och jag gör träd på beställning. Det mesta av överskottet gör jag must på. Jag bor nära ett musteri.
Under helgen dracks det passande nog också äppelmust.
– Den lokala äppelsorten Himmelstalund har vi druckit must på. Den har fungerat som törstsläckare under hela helgen, säger Katarina Ångström-Isacsson.