Kan man verkligen krypa i en ventilationstrumma som de gör i så många actionfilmer? Det är en fråga som förstaårseleverna på VVS och Fastighet på Bråvallagymnasiet får svar på under en lite annorlunda lektion på onsdagsförmiddagen. Vi återkommer till frågan senare.
Det är Plåt & Ventbyråns Kaveh Nowroozi som är på besök tillsammans med branschens yrkesambassadör Pontus Forsström från Söderköping, vinnaren av SM-guld i ventilation 2022. Orsaken till gästspelet är den stora bristen på ventilationsmontörer i Sverige – man uppskattar att det kommer att behövas 1 200 nya inom yrket de tre närmaste åren.
– Branschen skriker efter kompetens och bra personal. I Sverige pågår det ju många stora infrastrukturprojekt, bland annat uppe i Norrland med de stora parkerna för elbatterier och annat där det behövs folk. Men det ser mer eller mindre likadant ut i hela Sverige, förklarar Kaveh Nowroozi innan lektionen.
– Ventilationsmontörsyrket har egentligen inte haft en egen inriktning på gymnasiet tidigare men nu har man haft igång det inom VVS och Fastighetsprogrammet på Bråvalla sedan förra året. Jag skulle bli förvånad om man inte får jobb efter att ha gått denna utbildning.
Pontus Forsström tar så över klassen och visar först en film där frågeställningen i artikelns början besvaras. Jo, det går teoretiskt men knappast i praktiken eftersom det ofta sitter fläktar, motorer och annat i vägen.
Han beskriver ett arbete som han tycker är omväxlande och med möjligheter till att utvecklas och vidareutbilda sig.
– Man bygger ventilation från stora köpcenter och flygplatser till villor. Det är också väldigt lätt att få en anställning, jag fick jobb måndagen efter att jag slutat skolan, berättar Pontus Forsström.
Sedan har det blivit dags att flytta över till verkstaden där det ska bli lite mer praktiska övningar. Eleverna får tävla i olika lag för att binda ihop två fästen med olika rör så snabbt som möjligt. På en annan station får göra ett experiment genom att bygga en apparat för "svävande bollen", där man kan reglera luftströmmen så bollen liksom svävar i ett glasrör.
Det går livat till där det tävlas och det testas med olika bitar av ventilationskanaler, en del svängda, en del raka. Så plötsligt får ett lag ihop det – efter att ha godkänts av Pontus Forsström utbryter det jubel, de tävlar ju ändå om biobiljetter.
Vi pratar med eleverna Rasmus Hanning, Melker Bergström och Oliver Carlén i det vinnande laget om hur de tänker när det snart blir dags att välja en specialinriktning till årskurs två. Man kan välja mellan rörmokeri, ventilationsmontör eller fastighet.
– Jag är lite mer för rörmokeri men det är absolut intressant, säger Rasmus Hanning och Oliver Carlén håller med.
– Jag blir mer och mer sugen på att gå ventilation efter allt jag hör och tycker att det verkar ganska intressant, jag vill ju få jobb direkt och tjäna pengar och så.
Melker hade också från början tänkt sig rörmokeri:
– Men jag tycker att det intressant att få chansen att lära sig något nytt, det är skönt att det finns något annat man också skulle kunna tänka sig.
Efter besöket på Bråvalla ska Kaveh Nowroozi och Pontus Forsström vidare för att besöka flera niondeklassare i kommunen. Förhoppningen är att fler ska upptäcka denna nya utbildning där branschen nu alltså skriker efter arbetare.