Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De avslöjade IT-skandalen

"Glädjen förbyttes till bekymmer. Medarbetarna som gjort ett jättebra jobb och som uppmärksammas för det blir nu bestraffade av Transportstyrelsen".

De lät sig inte stoppas. Internrevisionschef Annette Olofsson och före detta IT-säkerhetsansvarige på Transportstyrelsen stod i fokus på torsdagskvällen.

De lät sig inte stoppas. Internrevisionschef Annette Olofsson och före detta IT-säkerhetsansvarige på Transportstyrelsen stod i fokus på torsdagskvällen.

Foto:

NORRKÖPING2018-02-01 17:04

Det säger Johan Eriksson en av de fyra personerna på Transportstyrelsen som nu hyllas för sina insatser i samband med den stora IT-skandalen i somras.

Han slutade som IT-säkerhetsansvarig på Transportstyrelsen för drygt två veckor sedan.

– Det som hände var tråkigt och inte bra för Sverige och myndigheten.

När den stora IT-skandalen uppdagades i somras så trodde han att allt skulle bli bättre.

– Att myndigheten skulle åtgärda problemen som kommit fram, gå vidare och försöka bygga upp förtroendet igen, säger Johan Eriksson.

Men så blev det inte.

– Alla vi som kämpade och gick emot strömmen har blivit bestraffade för det vi gjort, säger Johan Eriksson som till slut fick nog.

Han kände att han inte längre kunde stå bakom och försvara Transportstyrelsen. Nu jobbar han som IT-säkerhetsansvarig på regionen i Örebro.

– Mina nya chefer tycker att det är kul att jag är nominerad till GRC-priset och gläds med mig, säger han.

Johan Eriksson har alltså inget att oroa sig för när han på torsdagskvällen ska vara med vid prisceremonin i Stockholm. Som Folkbladet berättade igår så är ledningen på Transportstyrelsen tveksam till partiskheten och har avrått sina medarbetare att åka på prisceremonin.

Läs mer: Ledning vill hindra prisade medarbetare.

Även Norrköpingskvinnan, finalisten och internrevisionchefen Annette Olofsson ska delta i evenemanget. Som Folkbladet berättade i onsdags så har hon Internrevisorernas etiknämnd i ryggen som anser att ett deltagande i eventet och eventuellt mottagande av priset inte borde strida mot organisationens intressen.

Olofsson har även diskuterat frågan med institutet mot mutor, Transparency international och med en jurist i sitt fack.

– De har sagt att eventet och utmärkelsen inte kan ses som muta. Detta är ju samma slags upplägg som många andra årliga utmärkelser och priset kommer ju inte från en leverantör till Transportstyrelsen, det tycks ledningen ha missuppfattat, säger Annette Olofsson.

Men de andra två medarbetarna vid Transportstyrelsen som också är nominerade kommer inte att åka till Stockholm. De vågar inte.

– De har fått höra att det inte kan uteslutas att man drar dem inför personalansvarsnämnden eller utreder dem för mutbrott, säger Johan Eriksson.

Beklämmande, tycker han:

– De är väldigt kompetenta och har jobbat för att det som hänt inte skulle hända och de skulle verkligen behöva den här uppmuntran, säger Johan Eriksson.

Efter artikeln i onsdags fick Folkbladet ett mejl från ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils som vill göra ett förtydligande:

– Det är självklart roligt när medarbetares insatser uppmärksammas och uppskattas på olika sätt. Eftersom Transportstyrelsen har ett befintligt avtal, som medarbetare har avropat tjänster från och som fortsatt kan avropas från, med företaget som står bakom priset ser vi att delaktighet i detta pris kan vara problematiskt. Detta utifrån principen om orubbad saklighet och opartiskhet.

Johan Eriksson tycker att ledningen har missuppfattat vem avsändaren av priset är.

– Det är en oberoende jury även om vd:n i Transcendent groups, som ledningen anser är problemet, är ordförande i juryn. Men det är en öppen nomineringsprocess där vem som helst kan nominera, säger han.

Så här säger Ingrid Cherfils i ett mejl:

– Bakom priset står bland annat Transcendent group. Företagets vd är också ordförande för juryn och aktivt involverad i urvalet. Transcendent group är en statlig ramavtalsleverantör. Trancendent Group är leverantör nr 1 i den turordning som finns mellan de tre leverantörer vi har i vårt avtal. Vi har avropat tjänster från företaget. Därför menar vi att vi i detta fall har en situation som är problematisk för oss som myndighet.

Johan Eriksson berättar även att flera av hans gamla kollegor på Transportstyrelsen hade planerat att gå på eventet på tordagskvällen som publik.

– De ser också det här som något glädjande, att det är kul att vi kan få lite ros istället för bara ris och kunna gå vidare. Men inte heller de vågar gå nu, säger Johan Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!