Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De anställda vill ha besked om Kulturskolan

Kulturskolan har varit stängd under våren i spåren av coronaviruset. Nu är de anställda oroliga för verksamhetens framtid. I torsdags bjöd de in politiker och chefer för att påtala hur viktigt det är att skolan öppnar igen efter sommaren.

Annika Vikström, Sonja Nichols och Kaja Vaht, pedagoger på Kulturskolan, bjöd i torsdags in chefer och politiker för diskutera Kulturskolans framtid. De menar att om verksamheten inte kommer igång igen efter sommaren så riskerar den att gå i graven.

Annika Vikström, Sonja Nichols och Kaja Vaht, pedagoger på Kulturskolan, bjöd i torsdags in chefer och politiker för diskutera Kulturskolans framtid. De menar att om verksamheten inte kommer igång igen efter sommaren så riskerar den att gå i graven.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2020-05-30 06:45

När coronasituationen var som allra mest ansträngd i mitten av april beslutade kommunen att stänga ner Kulturskolan för resten av terminen och låta de cirka 40 pedagogerna på skolan förstärka kommunens övriga skolverksamhet.

Det innebar tvära kast för Kulturskolans anställda och många av dem önskar att situationen hade hanterats på ett annat sätt och att de hade haft mer att säga till om.

– Bara själva beslutet att stänga ner helt och hållet fick oss att känna oss överkörda, säger Annika Vikström, pedagog och fackligt ombud på Kulturskolan.

Hon och kollegorna Sonja Nichols och Kaja Vaht bjöd på torsdagen in politikerna i kultur- och fritidsnämnden samt chefer och facket till ett möte för att diskutera frågan och berätta om Kulturskolans verksamhet och den viktiga insats de gör. 

– Det finns ett stort behov av den verksamhet vi bedriver och det är oerhört viktigt att vi står upp för det behovet. Här hjälper vi eleverna att utvecklas och stärka sin självkänsla. Det borde väga supertungt, säger en av pedagogerna som var med på mötet.

De anställda är oroliga för konsekvenserna av nedstängningen.

Det innebär bland annat att pedagogerna nu inte kommer träffa sina elever på flera månader och de menar att det finns en risk för att många elever kommer att tappa intresset och kanske sluta.

De befarar också att många av de anställda kan lämna om inte verksamheten kommer igång igen i höst.

– Vi måste få vara kulturskola efter sommarlovet annars kommer kanske inte Norrköping ha någon kulturskola kvar, säger Sonja.

Något tydligt besked om hur det kommer att bli efter sommaren kunde de dock inte få just nu eftersom ingen riktigt vet hur det kommer se ut med coronasituationen.

– Jag önskar att jag kunde säga att till hösten får ni komma tillbaka, men det kan jag inte just nu, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

Regeringen gör i alla fall bedömningen att läget är betydlig bättre nu och meddelade under fredagen att gymnasier och universitet kommer att öppnas upp igen i juni. 

Anna Drake (L), som var en av tre politiker på plats på mötet i torsdags, betonar också vikten av att komma igång med verksamheten på Kulturskolan.

– Vi måste se hur vi kan ha undervisning på Kulturskolan även om det skulle vara smittspridning i höst med, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!