De älskar gamla rostiga ångmaskiner och motorer
NORRKÖPINGVem älskar gamla övergivna, rostiga ångmaskiner och råoljemotorer? Jo, medlemmarna i en mycket anonym, men lidelsefullt livaktig sammanslutning i Norrköping, kallad Maskinhistoriska Föreningen. - Nu vill vi dela vår hobby med många andra Norrköpingsbor, genom att öppna ett museum, helst i några lediga lokaler inom industrilandskapet, säger föreningens initiativtagare och eldsjäl Bo Norrgård.
"Skrot-Emil" Eriksson och Bo Norrgård framför den stora ånglokomobilen från ett sågverk i Småland, som Emil köpt in. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- När det gäller våra 280 medlemmar bor inte alla i Norrköping, utan vi har medlemmar i såväl Norge som Danmark och till och med borta i USA.
- Men museet som vi planerar att öppna med hjälp av Norrköpings kommun och Stadsmuseet vill vi ha här i Norrköping.
<B>? Hur ofta har ni klubbträffar?</B>
- Egentligen bara en gång per år, vid årsmötet. Men däremellan jobbar vi intensivt med att färdigställa fyra medlemstidningar per år, kallad MaskinVeteranen, innehållande industrihistoria om olika industrier som tillverkat maskiner.
- Här kan jag nämna att vi fått ett tackbrev från självaste finansmannen Peter Wallenberg för vår tidning, ett tackbrev som blev en sporre i vår fortsatta företagsforskning och artikelskrivande.
<b>Om Harvester</b>
- Så vi har bland annat skrivit om Mekaniska verkstaden Vulcan och International Harvester som båda fanns i nuvarande Noss lokaler i Fredriksdal.
- Här kan jag nämna att Vulcan införskaffade Sveriges första automobil, en Peugeot från Frankrike, med tanken att med hjälp av den här bilen, själva börja med biltillverkning här i Norrköping. Av någon anledning rann dock dessa planer ut i sanden.
<B>? Hur gammal är föreningen?</B>
- Den har hunnit bli 11 år och den gången var vi troligen först i landet med att samla intresserade av främst gamla drivmaskiner, som ångmaskiner och råoljemotorer. Vi var först en underavdelning till Veterantekniska Sällskapet, men blev för 11 år sedan en egen förening. Idag finns det dock flera andra liknande föreningar i landet.
- Något vi är glada för är de ekonomiska bidrag vi fått från bland annat Stal i Finspång och Noss i Norrköping, då de uppskattat våra skriverier i föreningstidningen om deras industrier.
- Vi har även stort samarbete med Kylteknikens vänner - forna Stal Refrigeration, som har ett museum på gamla F 13-området.
<B>? Varför är du själv så engagerad i gamla maskiner?</B>
- Det sitter nog i sedan jag som liten åkte ånglok med far och mor till Sundsvall, säger Bo Norrgård, och då fick tillfälle att studera de stora ångloken som kopplades till i Gävle.
- Maskinerna var ofta mycket sinnrikt gjorda och en viktig del i vårt kulturarv.
Har ni många maskiner i föreningen som står och väntar på museet?
- Ja, vi har ångmaskiner, råoljemotorer och även andra gamla maskiner som vi tagit vara på och det kan nämnas en gammal telefonväxel, som tillhört polisen när polisstationen låg i rådhuset. Denna har föreningen deponerat i polismuseet som finns i nuvarande polishuset.
- Vi har även tagit vara på slåttermaskiner som tillverkats vid Harvester här i Norrköping. Vi var också för några år sedan uppe i Föllinge, norr om Östersund, och hämtade hem tre gamla råoljemotorer från ett par förfallna sågverk, där i stort sett endast motorerna stod kvar som ett slags monument över den forna verksamheten.
- Vidare har vi tagit hand om en gammal returångpanna från Norsholms sågverk och tillverkad 1901 av Vulcan i Norrköping.
<b>Svårt köpa loss ibland</b>
Bo Norrgård har tidigare varit ordförande, men blivit avlöst av Thomas Aronsson:
- Jag kan nämna att vi tyvärr har svårt att få köpa loss gamla stillastående maskiner ibland. Ofta säger ägaren att hans pappa använt maskinen före honom och att den minsann ska stå kvar där den står.
- Det handlar då framförallt om sentimentala känslor till de gamla maskinerna, som ägarna tyvärr alltså vill låta stå och förfalla än sälja dem till vår förening och väntande renoveringar...
<b>Halv museisamling</b>
Medlemmen Ulf-Emil "Skrot-Emil" Eriksson har själv en "halv museisamling" av lika maskiner i sin ägo:
- Många av mina maskiner hoppas jag hamnar på det planerade museet, så att de blir till glädje för fler än oss i föreningen.
Imponerande är bland annat en ångmaskin, stor som ett halvt ånglok, och som drivit ett sågverk i Småland förr i tiden.