Dator ersätter läkare
På patolog- och cytologlaboratoriet i Östergötland har bristen på läkare varit påtaglig sedan två år. Då var läkare från Linköping tvungna att täcka upp bristen på patologer i Norrköping. För att få snabba svar vid operationer har en dator fått ersätta en läkare på plats.
Med coolscope kan läkare över hela Östergötland titta på provet med hjälp av fjärrstyrning. Den lilla glasskivan som annars stoppas i mikroskopet sätts istället in i maskinen så att provet kan studeras på dator.
Foto:
- I mikroskop tar det här ungefär 15 minuter, på datorn tar det ungefär fem minuter längre tid eftersom jag ser en mindre yta på skärmen, förklarar Hans Olsson.
Pendlar
Han är en av de läkare som pendlar från Linköping. Tre dagar i veckan är mottagningen på Vrinnevisjukhuset bemannad med läkare och för att klara av de akuta snitten som inkommer på andra tider använder man sig av telepatologi. Istället för att lägga provet under ett mikroskop stoppas det in i en sorts scanner som gör det möjligt för läkare inom hela Östergötlands landsting att plocka upp provet och studera om det finns någon cancer. Den här metoden ersätter en läkare och kräver bara teknisk personal i Norrköping. Den gör det också möjligt för flera läkare att studera samma prov och rådgöra med varandra trots att de inte befinner sig på samma plats.
- Det ökar säkerheten, att vi ställer rätt diagnos. Tidigare fick vi skicka hela provet för att kunna rådfråga varandra och det tog ju längre tid, säger Hans Olsson.
Stafettläkare
Landstinget i Östergötland använder sig av telepatologi för att täcka upp bristen på läkare. Idag finns det tio läkare och man skulle behöva vara 14 menar Hans Olsson.
- Vi skulle behöva vara 50 procent fler. Vi har löst det genom stafettläkare som kommer regelbundet och att vi andra jobbar extra, säger Hans Olsson och berättar att han jobbar drygt 10 till 12 timmar extra i veckan.
Den höga arbetsbelastningen gör det omöjligt för läkarna att ägna någon tid åt forskning och utveckling.
- Det tråkiga är att vi idag inte har någon möjlighet till det. En dag i veckan skulle vi behöva för att hänga med i utvecklingen.
Redan för två år sedan saknades patolog- och cytologläkare på Vrinnevisjukhuset. Två av tre läkare försvann av olika anledningar och enheten i Norrköping och Linköping slogs ihop. Bristen på läkare är fortfarande påtaglig.
- Det är en ond cirkel, ju färre man är desto mer jobb blir det och här i Östergötlands landsting har vi dessutom lägre löner jämfört med läkare i andra landsting, säger Hans Olsson.
Det är främst bristen på just den här yrkesgruppen som ligger bakom problemen som inte bara finns i Östergötland utan i hela landet. Hans Olsson tror att det till stor del beror på att de läkare som arbetade på 70- och 80-talet inte marknadsförde verksamheten.
- Många jobbade extra och såg en möjlighet till lite mer pengar, men det resulterade i att det inte kom in några nya läkare, berättar han.
Går i pension
Det är ett stort glapp mellan de yngre och äldre läkarna. Av de tio läkare som finns i Östergötland är de flesta i genomsnitt mellan 50 och 55 år. Men i den här yrkesgruppen är det vanligt att man arbetar efter pensionsålder. Inom kort kommer den läkare som utfört bröstpunktioner i Norrköping att gå i pension. Med sina 73 år är han den äldsta och kommer att ersättas av två andra läkare som utför samma arbete på samma tid. För att täcka upp behovet får man dock ta in stafettläkare och en dator för att klara av de akuta snitten som kommer in till Norrköping.