Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Datavirus kostade 1,7 milj kr

NORRKÖPING
Virusattacken mot landstingets datasystem tidigare i år kostade landstinget omkring 1,7 miljoner kronor i extraarbete i vården, övertid för IT-personalen och arvoden till externa konsulter i samband med återställningsarbetet.

Norrköping2002-04-03 00:00
Det var den 25 februari landstinget drabbades.
Viruset kom in i landstingets datasystem via en dator vid Landstingsservice i Norrköping. En anställd öppnade en bilaga som kommit via e-post från en extern webbplats. Bilagan var smittad och viruset spreds snabbt vidare. Den anställda var helt ovetande om att bilagan var "farlig."
Dataviruset w32Nimda-D, en virusmask som är en av de värsta som finns i dag, drabbade landstinget.
Innan virusangreppet upptäcktes hade det spridit sig till omkring 20 procent av landstingets 300 servrar.

<b>Systemet stängdes</b>
För att hindra ytterligare spridning stängdes hela datasystemet av. Först den 5 mars var alla datorsystem åter i full drift.
I första hand drabbades de webbaserade och administrativa systemen men indirekt påverkades större delen av IT-systemet. Inom sjukvården fick personalen gå över till manuella rutiner.
Normalt uppgraderas alla datorers virusskydd. Av någon orsak som inte kunnat klarläggas hade inte datorerna på Landstingsservice i Norrköping uppgraderats.
Landstinget har cirka 300 servrar och 8 000 datorer.
Virusattacken har fått till följd att rutinerna skärps.
Bland annat kommer kontinuerlig sökning efter inte önskvärd trafik på nätet att genomföras. En utredning startar om vilka verksamheter som av säkerhetsskäl behöver datorsystem skilda från nätverket.
Landstingets IT-service behöver få ett tydligare ansvar för att se till att alla servrar och persondatorer är dataskyddade.
En katastrofplan upprättas för att kunna ha kvar nödvändig kommunikation i ett krisläge med datorhaverier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om