Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför vill inte Krig att cheferna tar över vården

FINSPÅNG: Orimligt och odemokratiskt att låta två chefer bli majoritetsägare när Närsjukvården i Finspång ska privatiseras.
Det tycker Finspångsläkaren Jan-Erik Krig som nu har överklagat landstingsstyrelsens beslut om en privatisering till länsrätten.

"Verksamhetscheferna kommer att få för mycket att säga till om. Det är inte demokratiskt", menar Finspångsläkaren Jan-Erik Krig, som i och med sitt överklagande nu kan stoppa beslutet om att låta de anställda ta över Närsjukvården i Finspång.

"Verksamhetscheferna kommer att få för mycket att säga till om. Det är inte demokratiskt", menar Finspångsläkaren Jan-Erik Krig, som i och med sitt överklagande nu kan stoppa beslutet om att låta de anställda ta över Närsjukvården i Finspång.

Foto:

Norrköping2007-06-28 06:00
Jan-Erik Krig är distriktsläkare på Närsjukvården, Nif, i Finspång. Men det är inte som läkare han överklagar.
- Det är som medborgare i Finspångs kommun, säger Jan-Erik Krig som ser som sin plikt och rättighet att gå till botten med beslutet.
Krig anser inte att beslutet som är taget av landstingstyrelsen är det optimala för vården i Finspång. Beslutet, menar han, strider mot lagen om offentlig upphandling - landstinget lämnar över verksamheten till personalen utan att göra en upphandling, där även andra intressenter får en chans att lägga anbud.

Personalägt
Jan-Erik Krig är egentligen inte emot en privatisering av Nif. Tvärtom. Han har själv varit en av förespråkarna för en privatisering inom primärvården i Finspång.
- Men man bör utforma det på ett annat sätt.
Hur vill han inte gå in på i dagsläget.
Det Krig motsätter sig är ägarstrukturen, att Nif ska bli personalägt och att verksamhetscheferna Rolf Hässler och Magnus Oweling kommer att bli majoritetsägare med 50,1 procent av aktierna i det nya aktiebolaget. Resterande aktier kommer att säljas till de anställda.
- Att två personer ska äga så mycket är inte rimligt. Det kommer inte att bli något reellt inflytande för den övriga personalen.
De två verksamhetscheferna som också är initiativtagare kommer, enligt Krig, att få för mycket att säga till om. Det är inte demokratiskt, menar han.
- Den uppfattningen är jag inte ensam om. Så tycker majoriteten av de anställda.

Inga alternativ
Men, enligt Krig, har det inte funnits några andra alternativ för personalen att ta ställning till. Det har bara varit Hässlers och Owelings förslag som gällt.
Varför gick du inte ihop med andra kritikerna när du överklagade?
- Det fanns ingen anledning. Att överklaga är en medborgares rättighet.
Som Folkbladet berättade igår blev cheferna i landstinget tagna på sängen av Jan-Erik Krigs överklagande till länsrätten, som nu alltså kan stoppa den planerade privatiseringen, som var tänkt att dra igång redan i höst.
- Jag tycker att den här processen bör fortsätta. Nu är diskussionen om lagen om offentlig upphandling väckt. Det är bra, säger Jan-Erik Krig.

Ska inte sluta
Finspångsläkaren har inga planer på att sluta på Nif även om hans överklagande kan leda till endel svårigheter för honom.
- Inte alls. Det finns ingen grund för mig att sluta, säger Jan-Erik Krig.
Han är van att ta konflikter med landstingschefer. I slutet av 90-talet var han primärvårdschef i Finspång men blev uppsagd efter att ha kritiserat sjukhuschefen. Fram till 2005, då han återigen började som distriktsläkare i Finspång, har han bland annat jobbat i Saudiarabien och som hyrläkare runt om i Sverige.
Det var efter att ha tagit del av landstingstyrelsens beslut för cirka en månad sedan som Jan-Erik bestämde sig för att överklaga beslutet om privatiseringen.
- Mina synpunkter har växt i diskussioner med andra Finspångsbor.
Nu är det upp till länsrätten att pröva huruvida beslutet överensstämmer med gällande lagstiftning om lagen om offentlig upphandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om