– Man kan säga som så att vi gör inte sophämtningen dyrare, utan vi ser till att taxorna avspeglar kostnaden för sophämtning, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef för avfall vid Nodra.
– Vi återställer helt enkelt taxan till kostnadstäckning, efter att vi har kört med en för låg taxa i förhållande till kostnaderna under en femårsperiod.
– Det har varit för att historiskt så har avfallstaxan i Norrköping under ett antal år legat lite för högt för att man ville hålla ihop pengar för en investering i en biogasanläggning för länge sedan. En investering som man sedan valde att inte genomföra. Då satt renhållningskollektivet med en ordentlig summa pengar som egentligen är kundernas och de pengarna har vi betalat tillbaka till kunderna genom att vi har haft för låga taxor under en period, säger Anders Karlsson.
Från 2015 gick Nodra med en förlust för att betala tillbaka skulden till kunderna. När man nu höjer taxan sker det i två steg. Den första höjningen, med 13 procent, kom 2021. Nu är det dags för nästa höjning, också totalt med 13 procent, från den 1 januari 2022.
Avfallstaxan i Norrköping består av en fast och en rörlig del. Den fasta avgiftens storlek täcker bland annat drift av returpunkter. Den rörliga delen av taxan täcker insamlings-, transport- och behandlingskostnader för allt avfall som samlas in vid fastighet.
Den fasta avgiften föreslås höjas med 20 procent. För de rörliga avgifterna föreslås både sänkta och höjda avgifter i spannet minus 30 procent till plus 40 procent.
Ökningen motsvarar cirka 300 kronor per år för en villakund med fyrfackssystemet. För en lägenhet i flerbostadshus innebär höjningen cirka 100 kronor per år. Det är dock fastighetsägaren som debiteras.
Efter höjningen bedöms avgifterna för småhuskunder i Norrköping närma sig genomsnittet för andra kommuner, medan avgifterna för avfallshämtning från flerbostadshus fortfarande kommer att ligga lägre än i andra jämförbara kommuner.
Nodra kompenserar också i höjning för utebliven ersättning för att man utför arbete som egentligen ligger på ett producentansvar för förpackningar, något som fortfarande utreds av regeringen.
En del justeringar görs också för att påverka ett beteende, miljöstyrande, bland annat med en stegring i taxan för flerfamiljshusen som gör att om man måste ha hämtning många gånger i veckan så blir det procentuellt dyrare än om man kan klara sig med färre hämtningar. Nodra vill att fastighetsägarna ska bygga större sophus för att kunna minska transporterna.
Den andra stora förändringen, som verkar i taxesänkande riktning, är att man vill göra det mer jämbördigt mellan olika typer av hämtningsystem av avfall från flerfamiljshus. I dag är det billigare att få sopor hämtade i kärl än i underjordsbehållare, nu ska det bli en jämnare prissättning.
En annan nyhet är att latrinhämtningen förenklas.
– I dag behöver du ha ett abonnemang för latrinhämtning som innehåller ett visst antal kärl. Vi ser att dels minskar antalet kunder som har den här tjänsten, dels ser vi att behoven ser annorlunda ut. En del kanske är ett par veckor på sitt lantställe och behöver kanske hämtat en eller två gånger, andra har större behov, som vid ett scoutläger eller en orienteringstävling. Då har vi tänkt att vi slopar systemet med fasta förutbestämda antal kärl och i stället betalar man för det man behöver.