Därför ska du inte mata vinterfåglarna med bröd

Hur går det med fågellivet när marken täcks av snö och vattendragen fryser på?

Gott om andrum. Änderna vid Färgargården blev glada när det bjöds mat.

Gott om andrum. Änderna vid Färgargården blev glada när det bjöds mat.

Foto: Pär Andersson

Norrköping2021-02-14 12:00

Jodå, hyfsat bra, enligt experterna.

– Kylan är i regel inget problem, säger Rickard Fredriksson, ordförande i fågelföreningen Fink i Norrköping.

Även om vi går mot en förtätning av centrum så finns det ändå hyggligt med svängrum för våra luftburna vänner.

Stränderna vid Åbackarna och området runt Färgargården myllrar av liv under vintern. Hundratals änder kväker fram en ljudmatta som några säkert skulle rubricera som en öronplågande kakofoni. 

Andra tycker att brölet från gräsänderna höjer mysfaktorn vid Strömmen.

Ett äldre par gör sig populära hos fåglarna genom att bjuda på mat.

– Skalade solrosfrön. Bröd ska de inte ha, klargör mannen, som verkar ha rutin på proceduren vid vattnet.

Fröna är snabbt uppätna och med ny energi försvinner flocken till strandkanten mitt emot. Kanske är det solstrålarna där som lockar.

– Det är helt rätt att ge änderna frön, korn och havrekross. Bröd är däremot inte bra, näringsmässigt är det jättedåligt, sväller och ger mättnadskänsla, berättar Rickard Fredriksson som studerat fågellivet i Norrköping med omnejd i många år.

Under sista helgen i januari hade landets fågelentusiaster "Stora vinterfågelräkningen". Topplistan brukar se ungefär likadan ut med välbekanta småfåglar som talgoxe, blåmes och pilfink i topp. Gulsparv, domherre och koltrast är också vanligen förekommande under den kalla årstiden.

– Efter den milda hösten var det arter som chansade på att stanna i landet under vintern och några av dem kan ha det tufft nu. Inte minst insektsätande fåglar som rödhake och svarthätta, fortsätter Rickard Fredriksson.

Svanar och gäss är inte lika vanligen förekommande i stan under vintern.

– De är i hög grad beroende av öppet vatten och öppna fält, varför de drar sig söder ut ofta ut mot kusten. Stora antal gäss var annars kvar i år i Östergötland innan vintern slog till.

Vid Strömparken i centrala Norrköping upptäcker vi en silhuett som sticker ut. En häger har gått ned för landning och blänger misstänksamt mot fotografen. Några sekunder senare visar den upp sitt imponerande vingspann och slår en lov över Spången.

Fåglarna anpassar sig till kyla, vinter och begränsat rum i takt med att stadskärnan bebyggs och förändras.

– Generellt skulle jag säga att folk är positiva till fåglarna. Alla är kanske inte så populära, som skarv och kråkfåglar, men själv tycker jag att de är fascinerande och smarta, slutar ordföranden i Fink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!