Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför ökar köerna till Folktandvården

NORRKÖPING
Köerna ökar till folktandvården i Östergötland.
Problemen är störst i västra delen och Finspång.
I Norrköping finns just nu en vakant cheftjänst i Hageby. Men i Norrköping och Linköping klaras tillfälliga köer av genom att patienterna hänvisas till andra kliniker.

Norrköping2001-05-10 00:00
Två orsaker finns till köerna.
Folktandvården har tio vakanta tjänster.
Flera privattandläkare har senaste tiden gått i pension. Ingen tar över deras kliniker. Folktandvården har haft en tillströmning av nya patienter.
- Om två månader har vi löst det här och får åter på de flesta håll kortare väntetider för undersökningar, säger tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne. Akuta fall kan vi alltid ta emot samma dag.

<b>Fler hygienister</b>
Samtidigt med att det blir färre tandläkare ökar antalet tandhygienister. Arbetet omorganiseras på klinikerna och hygienister tar över en del jobb.
- Under åren fram till 2010 går 600 tandläkare i pension i Sverige, säger Pälvärinne. Samtidigt utexamineras 180 nya tandläkare. Flera av dessa väljer arbete utomlands. Helt klart måste vi klara oss med lägre tandläkartäthet i framtiden.
- Förändringar av arbetet måste ske. Tandhygienister får en större roll. I Östergötland vidareutbildas för närvarande 21 tandsköterskor till tandhygienister. Vi måste antagligen också dra ner på intervallerna på undersökning av barn och ungdomar med friska tänder. Hygienisterna får kolla tänderna och slå larm om tandläkaren behöver ingripa.

<b>Hög tandläkartäthet</b>
Sverige har i dag näst högsta tandläkartätheten inom EU. Grekland ligger före. För några år sedan låg Sverige främst.
Nu är fördelningen av tandläkare i landet ojämn. Stockholm, Göteborg och Malmö har överskott. Norrland får allt färre tandläkare. Stora orter som exempelvis Sveg saknar helt tandläkare.
I Östergötland har man inga problem i Norrköping och Linköping. Men tandläkare vill inte söka sig utanför de två större städerna i länet. De vill helst bo på universitetsorter. Om de ska arbeta utanför de två större städerna i länet vill de pendla från bostaden i Norrköping eller Linköping. Samma problem att rekrytera kvalificerat yrkesfolk till glesbygd finns även inom sjukvården.

<b>Inte nattsvart</b>
- Det ser inte nattsvart ut, menar Pälvärinne. Vi klarar situationen och räknar med att väntetiderna försvinner på de flesta håll inom två månader.
Tandvården är fri för barn och ungdomar upp till 19 år i Östergötland. 90 procent av östgötarna har valt Folktandvården för barn- och ungdomstandvård. Utvecklingen av tänderna följs vid 3, 6, 12, 16 och 19 års ålder.
Antalet tandläkartimmar var förra året 54 014 för barn och 110 848 för vuxna. Timmarna har minskat senare år genom att uppgifter flyttats över till tandhygienister och tandsköterskor. Dessutom har konkurrensen från privatkliniker ökat.
I fjol färdigbehandlades 65 261 barn och 62 968 vuxna inom Folktandvården i länet.
Från 1999 finns lagstadgad rätt till uppsökande tandvård med kostnadsfri munhälsobedömning samt nödvändig tandvård för äldre och funktionshindrande. Under 1999 och 2000 har omkring 8 000 personer i Östergötland fått intyg om att de ingår i gruppen. Totalt beräknas att det finns 10000 östgötar som är berättigade till denna undersökning och tandvård. För att ingå i gruppen krävs stort behov av personlig vård och omsorg. För behandlingen gäller samma högkostnadsskydd som i sjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om