Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför kan det bli trafikkaos här

Här får du snart hitta en annan väg med bilen – för nu ska de gamla fjärrvärmeledningarna i city bytas ut.

Eon. Projektledaren Fredrik Botlin och regionchefen Björn Persson på Gamla Rådstugugatan där nya fjärrvärmeledningar ska läggas ned i marken.

Eon. Projektledaren Fredrik Botlin och regionchefen Björn Persson på Gamla Rådstugugatan där nya fjärrvärmeledningar ska läggas ned i marken.

Foto: Magnus Andersson

norrköping2015-04-02 11:00

Det är Eon som beslutat att det inte längre är rimligt att lappa och laga de ledningar som grävdes ned under stans gator någon gång i början av 1950-talet. Redan har ledningar vid Vikboplan, på Odalgatan, bytts ut under ett omfattande arbete.

Nu väntar ett stort också i centrala Norrköping.

– Det är dags för den nya tekniken att ta över. Tiden har sprungit ifrån oss, förslitningarna har blivit alltför stora, medger Björn Persson, regionchef på Eon.

– I de nya ledningarna, som visserligen också är tillverkade av stål, finns ett inbyggt larmsystem där man kan mäta eventuell fukt som kommit in. Som läget är med de gamla rostar de bara i det läget, berättar Fredric Botlin, projektledare.

I fyra etapper, med start nästa vecka, ska i princip hela Gamla Rådstugugatan grävas upp och få nya ledningar.

– Vi har haft fyra läckor på den sträckan sedan 2011, berättar Fredric Botlin.

Parallellt kommer också en del av Tunnbindaregatan, från Bråddgatan till Vattengatan, drabbas av samma öde.

Det här betyder begränsad framkomlighet under våren. Den första etappen är beräknad att vara färdig 12 juni. Den sista etappen ska vara klar hösten 2016.

– Det är själva korsningen Sankt Persgatan-Gamla Rådstugugatan. Platsen är inte stor, men komplicerad, många ledningar möts där. Vi kommer inte att utföra några arbeten under sommaren, eller vintern heller för den delen. Jobbarna sätter ju heller inte igång alltför tidigt på morgonen. Helst ska ju människor hinna iväg till jobbet, poängterar Fredric Botlin.

– Vi har ju bland annat Augustifesten att tänka på, påminner Björn Persson.

Av arbetsmiljö- och säkerhetsskäl blir det också bara en del av gatan i taget. Från och med nästa vecka handlar det om delen mellan Skomakaregatan och Prästgatan.

– Östgötatrafiken flyttar busshållplatsen på Gamla Rådstugugatan till Drottninggatan istället och för att underlätta i trafiken blir Sankt Persgatan enkelriktad ut mot G:a Rådstugugatan och Skomakaregatan enkelriktad från den. Parkeringsplatserna där kommer fortfarande att finnas tillgängliga, förklarar Björn Persson.

Inte heller behöver de oskyddade trafikanterna, fotgängare och cyklister, vara oroade för att de behöver ta en omväg. De delarna av gatan kommer att kunna användas.

Fjärrvärmenätet kommer också att fungera som vanligt under renoveringsarbetet – undantaget någon enstaka dag. När det sker kommer boende och fastighetsägare att få besked. Precis som fastighetsägare och näringsidkare i området redan fått om vad som kommer att hända.

– Vi har knackat dörr och bjudit in fastighetsägare till en information. Det kom 25-30 stycken för att ställa frågor, berättar Björn Persson.

Kostnaden för arbetet beräknas totalt bli cirka 16 miljoner kronor, inkluderat båda platserna.

Behöver Eons kunder vara oroliga för en nätprishöjning i och med det här?

– Det här är ju planerat arbete, en typ av underhåll som är konstant. Vi har en årsbudget som det här ska rymmas i, säger Björn Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om