Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför har trycket på migrationsverket minskat

Köerna med flyktingar från Ukraina har tunnats ut utanför migrationsverkets lokaler i Norrköping.

Flyktingar vid uppsamlingsstationen i staden Przemysl. Flyktingar går av bussen som transporterat dem från gränsen för att packa om och hitta en transport som tar dem vidare in i Europa.

Flyktingar vid uppsamlingsstationen i staden Przemysl. Flyktingar går av bussen som transporterat dem från gränsen för att packa om och hitta en transport som tar dem vidare in i Europa.

Foto: Ola Torkelsson/TT

Norrköping2022-04-01 19:00

Även om många fortfarande försöker ta sig ur det krigsdrabbade landet, så har trycket på migrationsverkets personal lättat.

Det konstaterar Pia Hurskainen Dure, enhetschef i Norrköping.

– Som mest hade vi 330 fysiska besök om dagen. Just nu är det nere på mellan 20 och 40 personer, berättar Pia Hurskainen Dure medan Johanna Forsell och Jenan Khabzay, samordnare respektive praktikant från ideella organisationen Frivilligcentralen delar ut dryck och lättare tilltugg till de väntande framför entrén till verket.

Den här torsdagen är det ganska lugnt i och innanför migrationsverkets dörrar. Ett fåtal personer rör sig i området. Annat var det dagarna efter den ryska invasionen den 24 februari.

– Efter en vecka var det mycket och vi var nog inte riktigt förberedda på hur det skulle se ut. Men vi ställde om och hanterade situationen på ett bra sätt. Personalen på kontoret har gjort ett fantastiskt jobb – liksom frivilligorganisationerna. När den digitala möjligheten att ansöka elektroniskt driftsattes den 21 mars lättade det rejält. 

Ungefär 1 600 ukrainare har ansökt om uppehålls- och arbetstillstånd i Norrköping efter EU:s beslut om att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet vilket ger ukrainarna rätt att vistas och även arbeta i Sverige till den 4 mars 2023.

– 1 300 ansökningar har redan beviljats skydd, berättar Pia Hurskainen Dure.

Men alla som flyr kriget behöver inte genast ansöka om skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet.

– Nej, det är ett fritt val om man vill göra det. Många är här hos vänner eller bekanta, vilket man ju har all rätt till då man reser inom EU.

39 anställda arbetar på enheten i Norrköping, som är en av totalt fem i landet.

Vad kan ni göra för människorna som kommer hit?

– Vi upplever att majoriteten av de som kommer hit till Norrköping redan har löst sin boendesituation. Nu söker vi mer långsiktiga boenden för flyktingarna. Vi försöker också informera om allt de kan ha nytta av, som sjukvård, skolgång, arbete och vad som kommer att hända framöver.

I förra veckan räknade man in totalt 21 000 ukrainska flyktingar i landet. Det är färre än vad de första prognoserna pekade på efter krigsutbrottet.

Johanna Forsell från Frivilligcentralen har sett människor i alla möjliga situationer.

– Ja, det är alla varianter. En del man ser sitter på allt det man äger och det är klart att det känns när man ser sånt.

Karta: Migrationsverket - Nationellt servicecenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!