Reidar Svedahl och Sven Olof Andersson Hederoth, partikollega från Simrishamn, kommer att i höst lyfta fram förslaget gällande den tvååriga pausen i en motion till Liberalernas landsmöte.
Reidar Svedahl har tidigare uttalat sig i mer positiva ordalag gällande Holmens vindkraftsplaner i lokalområdet men är nu mer skeptisk.
– Jag har gjort samma resa som många andra har gjort. Jag upplever att de flesta som sätter sig in i ärendet gör det.
– Bilden hos många är att vindkraftverk är små och gulliga, som för 20-25 år sedan. De hördes inte så mycket och syntes inte på så långt håll.
– Nu vill Holmen bygga 290 meter höga vindkraftverk. De kommer höras jättemycket, blinka dygnet runt och synas på mils avstånd.
Kravet på två års paus grundar sig bland annat i att partikollegorna anser att man bör göra mer utförlig tester gällande vindkraftverken.
– När man testar något nytt i vårt samhälle som kan skada människor, djur och natur så utgår man i vanliga fall från försiktighetsprincipen. Man måste veta vad man gör innan man gör det. Men när det gäller vindkraft så bortser man från det.
– Vi vet fortfarande inte hur ljudet påverkar folk och hur lång tid det tar innan det gör det. Vi har inte gjort de mätningar som man borde göra.
Du tror inte att Länsstyrelsen kommer att reda ut vilka avstånd som är rimliga?
– Nej, för de normer som finns i dag gjordes för vindkraftverk som är 30 meter höga. Det är som att göra trafikregler för häst och vagn. Vi har en lagstiftning som inte täcker den verksamhet som nu pågår.
Utöver miljöaspekten ser han även vindkraftverkens elproduktion som problematisk.
Den är opålitlig eftersom verken inte producerar el vindstilla dagar, menar Reidar Svedahl.
– Vi kan bygga 10 000 vindkraftverk i Sverige men vi har ändå ingen garanti på el. Det är ofta vindstilla under kalla dagar då vi behöver den som mest. El som vi inte kan lita på en kall dag i januari är inte mycket att ha.
Vad är alternativet för en säker elförsörjning?
– Vi måste behålla den vattenkraft vi har och sluta stänga kärnkraftverk som fungerar. Dessutom bör vi satsa på den nya generationens kärnkraftverk som använder gammalt kärnavfall som bränsle.
Även rättssäkerhet, ekonomi och vindkraftens funktion i det svenska elproduktionssystemet bör undersökas ytterligare innan etableringen kan tas vid, enligt Reidar Svedahl.