– Så länge regeringen inte fattat något beslut, så var det min uppgift att säga nej, förklarar Anders Borg.
Folkbladet: – Jaså, är det på det viset.
– Ja, det är ju själva arbetsuppgiften för en finansminister. Men nu har vi sett över projektet, från de olika belysningar som finns.
Men då sa du ordagrant, att Ostlänken var ett "robust olönsamt" projekt. Vad har fått dig att tänka om?
– Nyckeln blev, att där fanns två huvudalternativ. Det ena var att stänga järnvägsbanorna under lång tid, för att kunna göra hela den renovering som behövs. Det skulle ha inneburit uppemot två decennier av driftstörningar.
– Eller också Ostlänken, alltså en ny stambana samtidigt som man behåller den gamla för godstransporter och annat. Kostnaderna för de båda alternativen visade sig bli i stort sett likvärdiga.
– Då blev min slutsats, att det blivit dags för den nya stambanan. Vi börjar med Norrköping-Linköping. Sedan är det säkert en investering på 10 miljarder för fortsättning till Jönköping, och därefter handlar det om sträckningar vidare till Göteborg och Malmö. Där kommer säkerligen både skåningar och göteborgare att ha sina synpunkter.
Hur blir då den vidare tidsaspekten framåt?
– Vi får se, var Trafikverket landar i sina slutsatser. Det är de, som ska ta fram underlagen. Inte jag, inte i den delen.
Så Ostlänken ska nu i stället kunna bli "robust lönsam"?
– Det hoppas vi. Men allt beror på, att man lyckas genomföra projektet väl. Allt måste tas i god ordning. säger finansministern.