Därför gick PCB i konkurs
NORRKÖPINGMed ett minus på drygt 35,5 miljoner kronor i budgeten, inget intresserad köpare och neddragna inköpsprognoser från den absolut största kunden, Ericsson, återstod inget annat än konkurs för Norrköpingsföretaget PCB. Det visar förvaltarberättelsen som nu är klar.
Det gjordes ett försök att sälja rörelsen genom anbudsförfarande och det visades intresse från två håll. Ett av anbuden kom från ett företag i Asien och ett från den tidigare delägarkretsen. Det utländska alternativet var prismässigt högre och man beslöt att gå vidare med det. Men förhandlingarna avslutades efter tre veckor, då budgivaren inte var beredd att göra affär inom rimlig tid.
Då insåg samtidigt de andra budgivarna att det saknades förutsättningar för fortsatt drift i Norrköping och ett nedläggningsbeslut fattades. Den sista oktober 2002 avslutades driften vid PCB.
<b>Många faktorer</b>
Konkursförvaltare Rune Brännström konstaterar i sin förvaltarberättelse att konkursen berodde på flera olika faktorer, såsom dålig lönsamhet och likviditetsproblem och den svaga konjunkturen inom telekombranschen.
Men framförallt nämns PCB:s beroende av en enda kund, nämligen Ericsson. Ericsson svarade för 75 procent av intäkterna hos företaget och Ericssons kraftigt neddragna inköpsprognos efter sommaren 2002 medförde ett omedelbart obestånd för PCB.
PCB bildades när åtta tidigare anställda köpte samtliga aktier i det som tidigare var Viasystems. Viasystems ville lägga ner sin verksamhet i Norrköping, men de åtta anställda visade då sitt intresse för att köpa verksamheten. Detta var under våren 2001. Aktierna i bolaget fick de sedan köpa för en krona, men fick de skjuta till en del aktiekapital på egen hand.
<b>Entusiasm och optimism</b>
Entusiasmen hos de nya ägarna var stor och optimismen likaså. En revisionsbyrås granskning och rapport inför övertagandet genomlystes också den av optimism. Bland beskrivs hur den nya inriktningen, nämligen mönsterkortproduktens livscykel, skulle ge förutsättningar att bedriva en framgångsrik verksamhet.
Det hette också att de nya ägarna hade en stark insikt om vad som tidigare hade gått fel och därför skulle kunna klara det här. Positivt ansågs det också vara att de nya ägarna direkt tog till konkreta åtgärder för att ställa om verksamheten, vilket bland annat resulterade i att många anställda blev uppsagda och andra tvingades jobba femskift. Det väcktes en hel del kritik bland de anställda mot de nya ägarna.
Men konjunkturer och Ericssons stora förluster gjorde alltså att PCB inte blev ett långlivat företag. För några veckor sedan såldes alla inventarier ut på aktion. Och i dag står lokalerna tomma.
Enligt revisorer och konkursförvaltaren finns inga som helst misstankar om brott bakom konkursen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!