De fem männen, fyra Norrköpingsbor och en Södertäljebo, dömdes tillsammans med Norrköpingsparet i tingsrätten i augusti i år. Brotten var bland annat försök till utpressning och penningtvättsbrott. De hade på olika sätt varit inblandade i miljonbedrägerierna, menade tingsrätten, och straffen landade på mellan tre års fängelse och dagsböter.
En 46-årig Norrköpingsbo och en 38-årig man från Södertälje, som uppges vara kopplad till det ökända Södertäljenätverket, fick strängast straff. De ansågs ha gjort sig skyldiga till försök till grov utpressning mot paret.
Men hovrätten har nu gjort en helt annan bedömning. Samtliga fem män frias. De behöver heller inte längre vara med och betala skadestånd till vissa av de som drabbades av bedrägerierna.
– Väldigt glädjande att hovrätten tog till sig min klients förklaring att han bara försökt hjälpa paret att göra rätt för sig, vilket de vägrat, säger Södertäljebons advokat George Yanko till LT.
Norrköpingsparet, som dömts för att ha lurat en rad personer på miljontals kronor, har förnekat brott och hävdat att de varit utsatta för allvarliga hot och lånat pengar eftersom de befunnit sig i nöd. De säger också att de haft för avsikt att betala tillbaka pengarna. Både tingsrätten och hovrätten har dock avfärdat detta och påpekat att paret varit mycket väl medvetna om att de inte skulle kunna betala tillbaka och även levt ett liv i lyx.
De fem männen har samtidigt sagt att de endast haft för avsikt att hjälpa paret.
Norrköpingsbon och Södertäljebon, som dömdes till strängast straff, säger bland annat att de hjälpt till genom att förhandla ned en skuld till ett finansbolag från 4,6 miljoner kronor till 2,5 miljoner åt paret.
Hovrätten bedömer visserligen det som duon berättat som "något överdrivet" och "inte helt övertygande", men – bevisbördan för att de faktiskt begått brotten ligger hos åklagaren. Och bevisen anses inte tillräckliga.
Rätten ser heller inga konkreta bevis för att 46-åringen ska ha misshandlat mannen i paret och på så sätt utpressat honom. Och även om kontakterna mellan 46-åringen och paret varit intensiva och ibland otrevliga, är de inte så pass allvarliga att de kan klassas som hot. Tvärtom visar kontakterna mellan honom och kvinnan i paret att de haft en vänskaplig relation, anser hovrätten.
När 46-åringen fick tillbaka de pengar han lånat till paret, fanns det heller ingen anledning för honom att misstänka att de kom från någon brottslig verksamhet. Även om mannen kände till att paret hade en svår ekonomisk situation, och därför bett honom om hjälp, kunde han inte veta att brott var det enda sättet för dem att betala tillbaka lånen.
Eftersom 46-åringen inte kunde veta detta, kunde heller inte de andra männen göra det, resonerar hovrätten. Slutsatsen blir därför att alla ska frias.
Södertäljebons advokat kommer nu begära skadestånd för månaderna 38-åringen suttit häktad.
46-åringens advokat Rasmus Reinerstam svarar oss via mejl att de ännu inte bestämt om även de ska begära skadestånd för detta. "...men utifrån att min klient suttit häktad med restriktioner i över åtta månader är det självklart en aktuell fråga framöver", skriver han. Utöver detta uppger han att det självklart är "en stor lättnad" för hans klient att frias, då han "förnekat brott sedan dag ett".
Fängelsestraffen för Norrköpingsparet fastställdes. De sitter fortfarande häktade.