Därför firar vi påsk
Foto:
Men det man kan fråga sig då är: Hur mycket historia och andra länders firande av påsken känner vi egentligen till?
Den kristna påsken har sitt ursprung i judarnas urgamla påskhögtid men med lite annorlunda innehåll. Man kan säga att den kristna påsken är en fortsättning på den judiska som har lagt grunden till det vi firar idag.
Väldigt mycket förkortat började allt med att judarna levde som slavar i Egypten under 300 år. Deras ledare Mose och Aron fick instruktioner av Gud om att alla judar skulle slakta ett lamm, äta det och måla dess blod på ytterdörren. Gud skulle sedan offra varje förstfödd son i Egypten och kunde pga. blodet som visade vilka som var judar skona dem. Efter detta bestämde Farao Ramses II (Egyptens ledare) att den judiska befolkningen måste ut ur landet. Detta var en stor dag för judarna eftersom de kunde återvända till Israel och leva ifred.
Den stora skillnaden mellan den svenska påsken och den judiska är att judarna firar deras uttåg ur Egypten medan man i Sverige firar minnet av Jesu lidande, död och uppståndelse. Förut firade den kristna församlingen inte påsken som vi gör nu en gång om året, utan varje söndag var en sorts påskdag då man ville påminna om Jesu seger över döden på "den första veckodagen". Man kallade den "Herrens dag". Det var alltså Jesu uppståndelse som skapade den första söndagen.
Påsken som vi alla säkert vet firas inte enbart i Sverige utan även i länder som Grekland och Ryssland där påsk är den viktigaste högtiden under året och skiljer sig lite från det vi är vana i Sverige. Den grekiskt och ryskt ortodoxa påsken har likheter. Båda länder fastar innan påsken och får inte äta fisk, kött, smör, mjölk, ägg eller fett. Efter denna fasta biktar man sig för att kunna delta i nattvarden.
Det som sedan skiljer sig även här är att i Ryssland läggs stor vikt vid dagarna innan påsken. Viktigaste dagarna innan är Palmsöndagen och Ren torsdag.
Under palmsöndagen stänker man vigvatten på videkvistar i kyrkan. Enligt gammal tro har videkvistarna magiska krafter som skyddar människan från sjukdomar, blixten onda andar mm.
Grekland läggs fokus vid kyrkans roll under påskhögtiden och alla beger sig dit för att fira Jesu återuppfödelse samtidigt som man tänder ljus och firar med fyrverkerier och fest. Det avslutar dessutom fastan och om ljusen man tänt fortfarande brinner ritar man ett kors av sotet i dörröppningen för att skydda hemmet under det kommande året.
Påsken firas i många länder och varje land har sina seder och bruk gällande högtider och därför är det viktigt att veta varför man firar något för att till fullo kunna uppskatta det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!