Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Därför drar vi in hjälpmedel"

NORRKÖPING: Beslutet att dra in hjälpmedel till handikappade - som tidigare varit gratis - motiveras med att landstinget vill få mer tid för rehabilitering och träning av långvarigt sjuka.
- Den administrativa hanteringen av de billiga hjälpmedlen tar mycket tid för sjukgymnaster och arbetsterapeuter, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Norrköping2007-03-10 06:00
Folkbladet rapporterade igår om handikappföreningarnas paraplyorganisation HSO:s kritik mot att landstingen drar in ett antal hjälpmedel åt äldre och handikappade.
Lena Lundgren förklarar att landstinget fattat beslutet på grund av den tid hanteringen av hjälpmedlen kräver.
- Vi har gjort behovsanalyser som visar att arbetsterapeuter och sjukgymnaster får för litet tid för att arbeta med rehabilitering och träning av långvarigt sjuka som reumatiker eller strokepatienter. Det känns angeläget att tiden läggs på rehabiliteringsinsatserna. Det är det viktigaste skälet.
Men hon ser fler fördelar med att vissa hjälpmedel får bekostas av den enskilde.
- Hjälpmedlen är inte bara bra om man är handikappad, utan också om man äldre, svag eller skadat sig. Vi skulle vilja att de här hjälpmedlen var vanligare bland äldre.
- Därför ska vi snart starta en kampanj, så att folk förstår att man kan få tag i hjälpmedlen utan att man behöver vara berättigad till dem. När fler börjar handla brukar priserna sjunka.
Enligt Lena Lundgren har Östergötland släpat efter i sin översyn av hjälpmedlen och flera landsting har redan genomfört den förändring som nu sker i vårt län.
- Riktlinjerna måste ses över med jämna mellanrum, för att få plats med nya hjälpmedel men också för att se vad som är så pass vanligt eller billigt att man kan införskaffa det själv.

Förbättring för barn
Hon betonar också att förbättringar av rätten till hjälpmedel skett.
- Handikappade barn som har skilda föräldrar har möjlighet till dubbel förskrivning av dyrare och mer komplicerade hjälpmedel. Det kan handla om ett handikappat barn som behöver skrymmande hjälpmedel som är svåra att ta med, som t ex en liftanordning eller speciella hjälpmedel i badrummet.
Lena Lundgren leder det hjälpmedelsråd, där chefer från landsting och kommuner ingår. Till rådet finns en referensgrupp med representanter från de olika handikapporganisationerna. Därför kom inte beslutet som något chockbesked för dem, menar hon.
- I mer än ett år har vi tittat på hur riktlinjerna för hjälpmedel ska kunna utformas och vi har skickat ut det på remiss till handikapporganisationerna och patientorganisationerna. Handikapporganisationerna har i sina remissvar sagt att de tycker att det är bra tänkt att resurserna ska gå till rehabilitering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om