Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför blev det sämre

– Vi har gjort ett jättebra jobb med alla de elever, som hade förutsättningar att få betyg, säger Borgsmoskolans rektor Thomas Stenberg. Att resultaten ändå försämrats så kraftigt för niorna förklarar han med särskilda omständigheter. Som en mer varaktig minusfaktor finns segregationen i Norrköpings skolvärld.

- Lärarna har gjort ett jättejobb, säger Borgsmoskolans rektor  Thomas Stenberg.

Foto: Robert Svensson.

- Lärarna har gjort ett jättejobb, säger Borgsmoskolans rektor Thomas Stenberg. Foto: Robert Svensson.

Foto: Roibert Svensson

NORRKÖPING2013-07-25 06:58

Framför allt hade Borgsmoskolan under det gångna läsåret fyra-fem elever i nian, som knappt var i skolan alls.

– De kom kanske en dag på hela läsåret, och det berodde då på psykisk ohälsa. Vi har gjort allt vi skulle göra, och vi har anmält saken till vår huvudman kommunen. Där beslöt man att inte vitesförelägga föräldrarna.

– Vidare har vi elever med Asperger, adhd och andra neuropsykiatriska diagnoser. Förr gick sådana elever i särskolan, men vi har nu flera inskrivna här. De har extra hjälp och räknas in i statistiken.

– Och vi har också interkulturella klasser, alltså med elever som bara varit i landet kort tid.

Det är huvudorsakerna till, att niorna gått tillbaka i gymnasiebehörighet jämfört med i fjol. Stenberg tror dock inte att psykisk ohälsa, adhd eller asperger har ökat. Vissa år är det mer, andra år är det mindre.

Får genomslag

Eftersom Borgsmoskolan hade 70 elever i nian gör varje enskild elev 1,4 procent till eller från. Fem, som inte ens deltagit i undervisningen, ger då minus 7 procent i gymnasiebehörigheten bland eleverna.

– Vi hade ganska god standard på eleverna, som inte hade så jättemycket behov av stöd. Men visst, vi hade många sådana elever också. Några har kommit från andra kommuner, andra är fosterhemsplacerade... och så vidare, säger Stenberg.

Läs mer i torsdagens Folkbladet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om