Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför är Strömmen torrlagd

Hästskodammen, mellan Louis De Geer och Gamlebro, ligger idag mer eller mindre torrlagd. Det har då att göra med saker och ting, som hände för sådär 90 år sedan.Och med så gammal betong, som nu börjat läcka - ända ner till arbetena med laxbäcken genom Strömparken.

En direkt utblick över det väldiga, 90 år gamla betongblock som börjat läcka och nu helt måste ersättas. Det som pågår är invallningen, som ska torrlägga och därmed säkerställa arbetsplatsen.

En direkt utblick över det väldiga, 90 år gamla betongblock som börjat läcka och nu helt måste ersättas. Det som pågår är invallningen, som ska torrlägga och därmed säkerställa arbetsplatsen.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-11-08 06:59

Den träställning, som nu som bäst tar form i Hästskodammen, ska bli till en invallning av området där arbetena ska ske.

Det rör sig om en betongyta 10x15 meter, som i själva verket utgör ett väldigt lock över vad som varit en mynning till en större vattentunnel.

- Betonglocket måste bort. Men vi kan inte ta bort det, förrän vi byggt en säker invallning, förklarar Skanskas produktionschef Owe Andersson.

Finns en bakgrund

Bakgrund: I början av 1920-talet byggde Holmens Bruk sitt dittills största kraftverk: Bergsbron-Havet, invid Gamlebros ena ände. För byggets skull måste då vattenfåran där förbi torrläggas.

På den tiden handlade det om avsevärt större strömmar än nu. Då fanns ju inget underjordiskt jättekraftverk, som slök det mesta av vattenmassorna. I stället passerade allt vattnet hela vägen under både Bergsbron och Gamlebro.

För att avleda vattnet sprängdes då fram en 80 meter lång tunnel, som ledde Strömmens vatten genom Knäppingsborgsklippan och runt Gamlebro - för att låta det utmynna längre nedströms.

I samma veva tämjdes också Strömmen genom att gjutas in mellan betongvallar. På så vis tillkom det jämna flöde vidare under Spången, som vi numera tar för givet.

Då kom Strömparken

Till följd av den invallningen kunde Strömparken tillskapas, över vad som dessförinnan väl mest varit översvämningsområde för vårflödena. För att fylla ut användes, inte minst, sprängsten från vattentunneln.

År 1923, med byggnationerna slutförda, täpptes vattentunnelns mynning igen med detta betonglock på 10x15 meter. Från den särskilda utsiktsplatsen invid Järnbrogatan har man idag denna betong alldeles nedanför sig.

Varför kunde den då inte få ligga kvar ostörd, så som den gjort i snart 90 års tid?

- Därför att det hade börjat läcka, förklarar stadsträdgårdsmästare Marie Edling, Det läckte ut vatten i Strömparken, där arbetena med laxbäcken pågick.

Genom gamla tunneln

Tydligen har vatten tagit sig genom läckor i betonglocket och fortsatt genom den gamla vattentunneln, för att till slut läcka ut i Strömparken.

- Hur stora läckor det är, det vet vi ännu inte. Först måste vi se därunder, hur det ser ut, säger produktionschefen Owe Andersson.

Det som den förbipasserande nu kan beskåda där nere är alltså arbetet med invallningen. Med det gjort ska betonglocket rivas bort och ersättas med ett nytt. Det här är ett samarbete mellan Holmens Bruk och kommunen. Vad det hela kommer att kosta går idag inte att säga.

- Vi måste också se efter, hur mycket som måste förstärkas av den gamla mynningen här, säger Owe Andersson.

Dessa oförutsedda arbeten ska dock inte hindra, att invigningen av laxbäcken blir i maj som planerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om