Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför är fängelset omodernt

Dåliga möjligheter till promenader, sysselsättning och besök. Den omoderna byggnaden innebär problem för Norrköpingsanstalten.
- Den är byggd för en annan tids kriminalvård, enligt anstaltschef Eva Jonsson.

Norrköpingsanstalten består av små enheter som är personalkrävande och gör det svårare att bedriva modern kriminalvård, anser anstaltschef Eva Jonsson. 
FOTO: JANNE FORSBY

Norrköpingsanstalten består av små enheter som är personalkrävande och gör det svårare att bedriva modern kriminalvård, anser anstaltschef Eva Jonsson. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-06-23 06:00
Redan om tre år kan fängelset i Norrköping läggas ner - om Kriminalvårdsstyrelsens förslag som Folkbladet rapporterade om igår blir verklighet.
På Norrköpingsanstalten finns idag omkring 60 tjänster och vad som nu händer med dem är fortfarande oklart. Men samtidigt kan noteras att fängelser i närheten växer. Skänningeanstalten i Linköping planeras utökas från 123 öppna platser till 216 slutna och sex öppna.
Norrköpingsanstaltens byggnad från 1790-talet anses omodern och sämre anpassad till dagens kriminalvård än många andra, nyare fängelser. Under åren har fängelset ständigt fått byggas om för att bli funktionsduglig.
- Vi begränsas av rambyggnaden vad gäller de intagnas möjlighet till promenader, sysselsättning och besök. De små avdelningarna är personal- och resurskrävande och innebär logistikproblem när interner ska förflyttas i byggnaden, säger Eva Jonsson.
- Med beläggningstrycket vi har har det krävts strukturella förändringar, man vill koncentrera platserna till större och mer effektiva enheter.

Effektivisera
Större anstalter innebär inte att fler interner får vistas tillsammans, istället delas den in i mindre enheter. Tanken är att effektivisera genom att till exempel administrativa resurser kan delas.
- Vi är i en tid när det krävs ekonomisk besparing och utan att vara expert tror jag att man kan effektivisera vårdkedjan på en stor anstalt. De gamla anstalterna har länge funnits med i lokalförsörjningsplanen och legat i fas att ersättas. Det är ingen ny fråga. Den har diskuterats så länge jag varit med, säger Eva Jonsson.

Bra utrymme
Kriminalvården är i skriande behov av fler platser och det är bakgrunden tilll att en ny lokalförsörjningsplan tagits fram. Med planen skapas 1100 platser och det är ett sätt att lösa dubbelbeläggningen, att två interner tvingas dela rum.
På exempelvis Norrköpingsanstaltet finns idag 20 rum med dubbelbeläggnigar i västra flygeln och i den östra (häktet) sju rum. Men i det avseendet har fängelsets gamla och rymliga rum kommit till pass.
De intagna på Norrköpingsanstalten drabbas inte av en nedläggning eftersom de har korta vistelsetider. De sitter antingen häktade eller i väntan på slutlig placering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om