Flera nya sporter har plockats in i årets OS i Paris som nu pågår för fullt. Redan första veckan har man kunnat avnjuta skate-tävlingar. Ännu är det dock ett tag kvar innan ännu en ny sport ska göra debut på OS-scenen, nämligen breaking, eller breakdance som det ofta kallas. Den är schemalagd till den 9 augusti.
Här i Norrköping har eldsjälen Tobias Marin varit projektledare för SM i breaking ett antal gånger, senast förra året. Det ägde då rum i Värmekyrkan som fylldes av virvlande och gymnastisk dans till rytmisk musik. Vi ringer upp och frågar hur han känner för att breaking blivit en OS-gren?
– Jag är lite splittrad till det om jag ska vara ärlig. Jag har ju varit med och jobbat lite med Svenska danssportsförbundet här i Sverige och erbjöds rollen som landslagscoach men tackade nej till den, säger Tobias Marlin.
– Jag tyckte att man skulle ha en annan ingång i det här där man jobbar mer med att stötta och hjälpa föreningslivet, att jobba mer på lång sikt. Jag tycker att man kunde satsat mer på ungdomar och öppnat upp för öppna läger där fler kan vara med och där man kan hitta nya talanger. Nu har man egentligen bara satsat på de få personer som varit med i landslaget.
Men Tobias Marin ser också positiva sidor med OS-statusen.
– Jag tycker ändå att det är häftigt, det skapar jättemycket möjligheter för många dansare som är på den nivån, som kan leva på det här och får lättare att hitta sponsorer, säger Tobias Marin.
– Det kan också leda till att breaking får en boost efter den svacka det känns som vi har varit i några år.
Som alltid när det gäller från början mer kulturella yttringar som senare blir sporter finns det en viss kluvenhet, det har man sett inom till exempel skating och snowboard. Detsamma gäller förstås breaking.
– Det är lite skillnad på sport och kultur. Alla vi officiella fick erbjudande om att köpa biljetter till bra pris för att komma ner till OS men det är helt sanslöst dyra entrébiljetter. Där känner jag att det inte riktigt är vad vår kultur är van vid, förklarar Tobias Marin.
– Hiphopen är ju egentligen skapad ur ganska dåliga förhållanden i New York, nu ska vi betala stora summor för att gå och se oss själva, jag köper inte riktigt det där.
Det här resonemanget är inte heller något unikt för Sverige menar Tobias Marin.
– Det gäller alla länderna, jag känner till exempel att man inte riktigt respekterar vår kultur när man får ett uppdrag i och med att breaking blir OS-gren och man bara kör på utan att egentligen ha en dialog med den svenska breakingscenen.
Den 9 augusti drar det igång, kommer du att kolla?
– Det kommer jag nog absolut att göra. Jag känner ju flera av dem som tävlar så det är klart att jag är lite sugen att heja på dom. Det är ju också spännande hur de kommer att iscensätta det tv-mässigt, säger Tobias Marin.
– Jag gillar ju att arrangera events så jag är ju också intresserad ur det perspektivet, om det finns saker jag kan inspireras av.
Du har ju sett vilka som är med, vilka tror du på?
– Ja, jag har flera. Nederländerna tror jag på och kineserna är grymma nu också. USA har också några duktiga men Frankrike tror jag inte riktigt på. Jag säger Nederländerna och Kina, avslutar Tobias Marlin.