Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför är det allt färre män på förskolorna

Andelen män i förskolan har halverats under de senaste tjugo åren, visar en ny utredning. I dag är männen endast 2,2 procent på länets förskolor.
Pedofildebatten fick männen att känna sig ifrågasatta, anser regeringens utredare om jämställdheten i förskolan.
Förskollärarna Claus Heier och Kent Putkinen i Norrköping håller med, men tror att männen avskräcks mest av den låga lönenivån.

En ny utredningsrapport visar att bara 2,2 procent av dem som arbetar i förskolan i länet är män. Claus Heier och Kent Putkinen på förskolan Körsbäret vill ha en jämnare könsfördelning på förskolorna. - Det mår alla arbetsplatser bra av, säger Claus. På bilden syns också barnen Frida Johansson och Elliot Jangenstedt.
FOTO: JUDIT ENGELHARDT

En ny utredningsrapport visar att bara 2,2 procent av dem som arbetar i förskolan i länet är män. Claus Heier och Kent Putkinen på förskolan Körsbäret vill ha en jämnare könsfördelning på förskolorna. - Det mår alla arbetsplatser bra av, säger Claus. På bilden syns också barnen Frida Johansson och Elliot Jangenstedt. FOTO: JUDIT ENGELHARDT

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2004-12-04 06:00
Saco-ordförande Anna Ekström har lett den regeringstillsatta Delegationen för jämställdhet i förskolan. Hon ser pedofildebatten under senare delen av 1990-talet som ett av skälen till att männen försvunnit från förskolorna. Högljudda argument om att män inom barnomsorgen måste vara avvikande fick många att känna sig ifrågasatta, skrev hon igår på Dagens Nyheters debattsida.
Förskolläraren Claus Heier berättar att en manlig kollega i Norrköping slutade på grund av rädsla för att folk skulle misstro honom.
- Han hade ingen lust att gå till jobbet på grund av det, säger Claus.
Claus Heier medger att debatten i viss mån påverkat honom, särskilt när han började arbeta på en förskola där det inte hade jobbat någon man under väldigt lång tid.
- Jag var den ende mannen och kände lite oro för hur folk skulle se på mig.

Halvering av män
Den nya utredningsrapporten visar att bara 2,3 av dem som arbetar i förskolan är män. I Östergötland är motsvarande siffra 2,2 procent.
Det mindre än hälften jämfört med toppåret 1982, då männen i förskolan utgjorde 5,1 procent.
Claus Heier och Kent Putkinen arbetar på förskolan Körsbäret i Smedby.
De tycker att det är skönt att flera män finns på samma arbetsplats.
- Jag tror att det är bra med en jämn könsfördelning på alla arbetsplatser, inte bara inom förskolan. Det blir mer trivsamt då, säger Claus.
- På avdelningar där det jobbar fler karlar brukar de också vara kvar längre. När jag jobbade i Navestad förut var vi många killar. Folk blev vana vid att män fanns inom barnomsorgen. Det var inget konstigt, säger Kent Putkinen.
Men det tyngsta skälet till att männen flyr från yrket tror de inte handlar om pedofildebatten eller kvinnodomineringen - utan om lönen.

Usla lönen
- Jag tror att den usla lönen är ett skäl till att män inte väljer yrket, säger Claus Heier. Det är också slitigt på dagis, med stora barngrupper. Sedan 6-åringarna försvann är det en större andel mindre barn som är mer krävande.
- Kosingen gör nog att män på förskolor ofta blir chefer. Jag var chef en tid, men valde bort det. Det blev för mycket tid med pärmar och alla möjliga saker skulle rapporteras hela tiden. Det var inte så roligt, säger Kent Putkinen.

Behövs bra pedagoger
Anna Ekström tror att ett annat skäl till att män drar sig för förskolejobb är att de i första hand betraktas som män på sin arbetsplats och i andra hand som pedagoger. Kent Putkinen är inne på samma linje.
- Det som behövs i förskolan är snälla förskollärare, med rätt egenskaper och kunskap. Barnen struntar i om man är man eller kvinna. Om de vänder sig till en beror på hur man som person är mot dem, säger Kent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om