Dani drömmer om polisyrket
NORRKÖPINGPolisen vill öka antalet invandrare i polisyrket. Därför startar man en ny förberedande utbildning, som ska ge människor med utländsk bakgrund en väg in i polisyrket. Igår hölls ett informationsmöte för dem som är intresserade av utbildningen.
Dani Hattina var en av dem som kom till informationen om den nya polisutbildningen. Han är mycket intresserad av utbildningen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
<b>Drömyrke</b>
Dani Hattina var av dem som var på informationsmötet. Han är 24 år och kommer från Libanon. När han var 10 år kom han till Sverige.
- Jag har drömt om att bli polis sedan jag var liten, sa han.
Dani Hattina fick informationen om den nya utbildningen via arbetsförmedlingen. Han har redan sökt polishögskolan två gånger, och gjort alla tester som ingår i ansökan. Han klarade alla utom svenskan.
- Det krävs goda kunskaper i svenska, eftersom det skrivna och talade ordet ärviktigt inom polisyrket. Man måste till exempel kunna skriva en rapport. Detta gäller också andra yrken, sa Lars Delleskog från Polismyndigheten i Östergötland.
<b>Jobba med språket</b>
Dani Hattina ska nu arbeta med sin svenska.
- Jag har bestämt sig för att börja läsa mer böcker. Det lär man sig språk på, sa han.
Dani Hattina är utbildad eltekniker. Nu har han en projektanställning på NME (Norrköping miljö och energi) som spårvagnselektriker. Han är medveten om hur få poliser det finns med utländsk bakgrund. I Norrköping finns det bara en polis, likaså i Motala.
Även om Dani Hattina kan komma in på Polishögskolan enbart genom att bättra på sin svenska, så vill han gå den här utbildningen.
- Den verkar bra. Jag tror att jag kommer att ha nytta av den, sa han.
<b>"Polisiär touch"</b>
I utbildningen kommer kursdeltagarna att få jobba med förberedelser för de tester och prov som förekommer vid inträdet till Polishögskolan. Gruppen kommer att läsa olika teman, där vanliga kärnämnen är integrerade. En "polisiär touch" kommer att finnas med hela tiden.
- Tanken är att man ska läsa i en sammanhållen grupp. Att känna trygghet i gruppen är viktigt inom polisyrket, sa Anders "Ludde" Uvenberg, studierektor på folkuniversitetet i Linköping.
Ungefär två dagar i veckan kommer kursdeltagarna att göra praktik hos polisen.
- Kursdeltagarna kommer att få en mentor som samtidigt kommer att kunna ta tillvara deras kunskap också, sa Lars Delleskog.
Karin Foldevi, studievägledare på Kunskapslyftet beskrev de olika vägar som finns för kursdeltagarna att finansiera sin utbildning. Utbildningen är berättigad med studiemedel från CSN. Är man arbetslös har man möjlighet att få aktivitetsstöd, som motsvarar akassan.
Bakom projektet Mångfald inom polisen står polismyndigheten i Östergötland. Initiativtagare är Linköpings kommun. Folkuniversitetet och Kunskapslyftet i Östergötland är huvudansvariga för utbildningen.
Halva Mångfaldsprojektet finansieras av Arbetsförmedlingen i Östergötland, Linköpings, Norrköpings, och Motala kommun, samt Växtkraft Mål 3 i Östergötland. Andra hälften bekostas av EU-medel.