Dämpad nej-vaka

NORRKÖPING
Trots en tidig klar ledning för nej till EMU var det ingen feststämning på nej-sidans valvaka i Studenternas hus. De senaste dagarnas händelser med mordet på utrikesminister Anna Lindh lade sordin på stämningen.

Det stod ganska tidigt klart att nej-sidan ledde, något som kändes bra för de församlade på nej-sidans valvaka i Studenternas hus.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Det stod ganska tidigt klart att nej-sidan ledde, något som kändes bra för de församlade på nej-sidans valvaka i Studenternas hus. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2003-09-15 06:00
Ett 70-tal personer satt vid bord med tända ljus. Baren serverade hamburgertallrik, nachos och vegetariska alternativ, med tanke på de många ungdomarna från Grön ungdom och Ung vänster. Det gick också att köpa ett glas vin eller öl.
En storbilds-TV stod på men intresset för vad som sas verkade inte särskilt stort till en början. Första stora jublet och applåderna kom vid 21-tiden då det stod klart att bland andra alla smålandslänen röstat nej.

<b>Utkastare</b>
När Folkbladet kom till valvakan strax före 20-tiden försökte Ulf Karlström, en partipolitiskt obunden medlem i Norrköpingsbor mot EMU, handgripligen slänga ut Folkbladets utsända genom ett grepp om armen och orden: "Ut. Det här är en sluten tillställning!"
Övriga närvarande reagerade med bestörtning och efter en handuppräckning där det frågades hur många som ville stänga ute media och bara två räckte upp handen konstaterades det att en överväldigande majoritet hälsade media välkomna.

<b>"Det känns jättebra"</b>
Nej-anhängarna har hela tiden hoppats och trott på en nej-ledning.
- Det känns jättebra, sa Ricardo Olivares (v).
- Torsdag-fredag har det varit dämpad stämning, men idag när många har varit ute vid vallokalerna och mött folk känns det mycket bättre, sa Ricardo Olivares (v). Jag har stått vid Diamanten i Navestad, där valdeltagande brukar vara lågt. Men klockan 14 hade 67 procent röstat.
- Det känns bra, sa också Lotta Andersson (v) som dock inte var på humör att fira, efter mordet på Anna Lindh.
- Det har gjort de sista dagarna väldigt tråkiga. Det har känts futtigt att jobba, sa Lotta.

<b>"Viktig politisk fråga"</b>
Rickard Sallermo från Grön Ungdom menade att medan ja-sidan fokuserat på ekonomi så har nej-sidan lyft fram att det handlat om ett politiskt beslut, och om självbestämmande.
- Jag har jobbat länge med EMU-frågan, det är något vi får leva länge med. Det är en viktig politisk fråga. Det är en fråga om var makten ska ligga. Det är viktigt att man prioriterar sysselsättningen och demokratin. Och man måste kunna ställa makthavarna till svars, sa Klas Corbelius (s).
- Det har blivit ett överstatligt projekt där man inte frågat folk, sa Bertil Fall som beskriver sig själv som en "gråsosse".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om