Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dålig kontroll av sjöfylla

Kontrollen av fylla på sjön är nästintill obefintlig.
Någon sjöpolis finns inte längre vid Östgötakusten och Kustbevakningens befogenheter är väldigt begränsade.
Nu vill Kustbevakningen ha en ändrad lagstiftning.

Den nuvarande lagstiftningen hindrar både Kustbevakningen och sjöpolisen att göra sållningsprov, det vill säga stoppa båtar och utan anledning be föraren göra ett alkoholtest.  Foto. Hasse Holmberg/Pressens bild

Den nuvarande lagstiftningen hindrar både Kustbevakningen och sjöpolisen att göra sållningsprov, det vill säga stoppa båtar och utan anledning be föraren göra ett alkoholtest. Foto. Hasse Holmberg/Pressens bild

Foto:

NORRKÖPING2007-08-04 06:00
Under hela sommaren har bara en person i Östergötland åkt dit för sjöfylleri.
- För att vi ska kunna ta någon för sjöfylleri måste de ha gjort något annat som påkallar vår uppmärksamhet, säger Robert Primus på Kustbevakningen. De ska till exempel köra fort och vårdslöst eller utan lanterna.
Den nuvarande lagstiftningen hindrar både Kustbevakningen och sjöpolisen att göra sållningsprov, det vill säga stoppa båtar och utan anledning be föraren göra ett alkoholtest.
- Vi har inte ens någon blåsutrustning att använda om vi misstänker sjöfylleri, säger Robert Primus.

Gå på lukten
Om Kustbevakningens besättning på två man misstänker sjöfylleri måste de göra en bedömning av hur personen beter sig och om den luktar alkohol. Om deras misstankar då stärks kontaktar de polis på land. Då får de bestämma en lämplig mötesplats där de kan lämna över den misstänkte.
- För oss är det väldigt bökigt att handskas med det här, det tar mycket tid vilket också betyder att personen hinner ånga ur sig alkohol innan polisen kan göra testerna, säger Robert Primus.

Går på grund
Därför vill Kustbevakningen ha större befogenheter och utrustning så att de kan utföra bevisprov.
- Det skulle göra en stor skillnad, säger Robert Primus.
Trots detta menar Robert Primus att det låga antalet personer som blir tagna för sjöfylleri beror på att Östgötarna dricker med vett i skärgården och till havs.
- Folk har fått upp ögonen för problematiken med alkohol och vatten. Oftast är det väldigt unga eller personer med allvarliga alkoholproblem som åker dit för sjöfylleri och dem brukar vi hitta när de fastnat på grund någonstans.
Att antalet olyckor till sjöss ökar tror inte Kustbevakningen i Gryt beror på sjöfylleri utan allt snabbare och snabbare båtar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om