Dålig källsortering möjlig orsak till explosionerna
Din dåliga källsortering kan ha bidragit till explosionerna i tunneln ute vid fjärrvärmeverket på Händelö. En vecka efter den första smällen finns den teorin med i bilden. - Vi vill inte frånta oss ansvaret på något sätt, men min vädjan är att folk ska bli mer noggranna med vad de kastar i sina sopor, säger Sydkrafts informationschef Ewa Grönwall.
Romel Makdessi, Sydkrafts miljöcontroller, gav besked om vad som orsakat explosionerna i tunneln ute på Händelö. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Där verkar expertisen efter en veckas huvudbry samlad och enig.
Det är frågan varför som fortfarande gäckar dem.
Men huvudspåret är att aluminium- och järnrester i askan reagerat med det vatten som finns i bergrummen och på så sätt bildat den lätta, och explosiva, vätgasen.
- Bara viss aluminium reagerar med vatten, det gör till exempel inte aluminiumoxider. Det finns också en aluminiumavskiljare i reningsprocessen. Men tydligen har allting inte rensats bort, säger Romel Makdessi, Sydkrafts miljöcontroller.
Några klara besked har heller inte han att ge.
- Det här är en nyhet i branschen. Många följer oss intresserat eftersom ingenting liknande hänt tidigare.
Något formellt misstag har inte begåtts, enligt Ewa Grönwall.
- Vi har följt de reglementen som finns, det finns inga brister i vår hantering, påpekar hon.
Sortera bättre, Svensson
Resterna kan komma från din eller min slarviga källsortering. Det finns aluminium och järn i de produkter, till exempel värmeljus och de burkar som ej sväljs i pantautomater, som inte försvunnit i Sydkrafts förbränningsprocesser och slutligen kan ha hamnat i askan. Som istället borde hamnat i återanvändningen.
- Vi kan aldrig skylla ifrån oss, men visst skulle det vara bra om människor tänkte på att sortera bättre, medger Ewa Grönwall.
Mycket tyder också på att de mer eller mindre lufttäta bergrum - byggda bland annat för att användas som skyddsrum i händelse av krig - som används för lagring av avfallsaskan är långt från idealiska för ändamålet.
- Framtidens melodi kan vara att blanda askan med vatten redan ovan jord för att eliminera risken för explosioner i ett senare skede, säger Romel Makdessi.
Just nu fylls det bergrum där vätgasen bildats med vatten, planen är att minimera halten av vätgas som i går uppgick till någonstans kring 4-6 procent. Det kan dröja mer än en vecka innan det drygt 100.000 kubikmeter stora rummet är vattenfyllt.
För att snabba på processen ska Sydkraft också försöka borra sig ned från sitt eget industriområde och på så sätt släppa ut luft den vägen.
- När vätgashalten är mindre än fyra procent är sisken för explosioner minimal. Men vi måste ha en god säkerhetsmarginal, betonar Romel Makdessi.
Förste brandingenjör Torbjörn Gunnerud medgav i går också:
- Vattenfyllningen stimulerar förstås vätgasprocessen och finns det en tändkälla i orten (utrymmet ovanför bergrummet) smäller det där också. Vi räknar med att så blir fallet, men enligt den sprängämnesexpert vi pratat med är vatten bästa metoden i det här läget. Vi har faktiskt ingen bättre lösning, erkänner Gunnerud.
Bråvalla i full kapacitet
Den goda nyheten för Norrköpingsborna är att Bråvalla Kraft, fjärrvärmeverket vid hamnen, levererar på full kapacitet, d v s 250 megawatt. Dessutom användes under helgen hetvattencentralen i Brånnestad.
- Vårt problem har varit att de två provisoriska pannorna som ska ge värme till industriområdet här ute inte räckt till. Vi ska beställa ytterligare en portabel, berättar Jonas Lind, Sydkrafts chef för distributionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!