Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dålig början på nya året

Sedan 2014 har ett 60-tal personer drunknat i isolyckor i Sverige varav fem i Östergötland. Men 2018 har inte börjat bra, vare sig i länet eller i Sverige.

Borrare. Många av isolyckorna sker vid fiske och äldre män är överrepresenterade.

Borrare. Många av isolyckorna sker vid fiske och äldre män är överrepresenterade.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2018-02-05 17:00

När det gäller isrelaterade drunkningsolyckor varierar det ganska mycket från år till år. Enligt en sammanställning av Nyhetsbyrån Siren baserat på Svenska livräddningssällskapets (SLS) siffror har det drunknat 59 personer i Sverige sedan 2014 och hårdast drabbade har Norrbotten samt Jönköpings län varit med åtta respektive sex avlidna under samma tidsperiod.

– Vi kan inte se någon tydlig trend över tid. Precis som med drunkningsolyckor generellt är det i hög grad kopplat till väder och vind, säger Mikael Olausson på SLS till Nyhetsbyrån Siren.

I Östergötlands län har de senaste tre åren fem personer gått igenom isen och drunknat. Men två av dessa drunkningar skedde i slutet av januari 2018 vilket föranlett till varningar om länets isar, något Folkbladet har skrivit om. Överhuvudtaget har 2018 börjat dystert: enligt mediauppgifter har redan åtta personer drunknat i isolyckor i landet vilket ska jämföras med elva totalt under 2017. Det handlar bland annat om snabba väderomslag med mildväder och blåst som gjort isarna extra osäkra på senare tid.

Över hälften av drunkningar på isen sedan 2014 har inträffat under perioden januari till mars och det handlar ofta om skridskoturer, vinterfiske och skoteråkning.

– Skoteråkning på isarna har historiskt sett varit en tung bakomliggande faktor i Norrland. Men här har vi sett en förbättring tack vare bland annat informationskampanjer. Issäkerhetsrådet har fått uppdraget att analysera de olika olyckstyperna och hur vi kan motverka dem, säger han till Siren.

En annan iakttagelse är att äldre män är kraftigt överrepresenterade – samtliga 20 personer som avled under 2016 var män och hälften av dem över 70 år.

– Det är en typisk riskgrupp, på samma sätt som vid drunkningstillbud i stort och vid andra typer av olyckor. Här gäller det för oss att jobba på ett nytt sätt och öka medvetenheten om riskerna för den här gruppen, betonar Mikael Olausson.

Livräddningssällskapet har kunskap, utrustning och sällskap som tre bärande ledord i kampen för att få ned olyckstalen på isarna.

– Är man osäker på någon av dem bör man kraftigt överväga om man ska ge sig ut på isen överhuvudtaget, säger Mikael Olausson till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet döda i isolyckor har alltså varierat under åren. Det mörkaste av dem alla var 2005 då hela 29 personer drunknade i isolyckor medan endast tre personer avled av denna orsak 2010.

Fakta:

Den enskilt allvarligaste isolyckan sedan januari 2014 inträffade på Hjärtasjön utanför Vetlanda den 28 februari 2017, då tre män omkom.

Issäkerhetsrådet är ett samarbete mellan sex organisationer, däribland Svenska Livräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet. Rådet ansvarar för hemsidan issäkerhet.se

Isdubbar, ispik, räddningslina, flytväst samt mobiltelefon är bra att ha med sig på isen, enligt Issäkerhetsrådet.

En vinterklädd person klarar kylan i vattnet i upp till 15 minuter innan gripförmåga och reaktionsförmåga börjar påverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!