Dahlbergs har väntat fem år på löftet från kommunen

I fem års tid har Dahlbergs i Marby väntat på den va-anslutning, och rätt att bygga till, som kommunen utlovat.– Det finns en viss frustration bland barnfamiljerna här, säger Tobias. En del har det väldigt trångt.Här bor familjen Dahlberg helt nära stan. Men ändå som på landet.

Foto:

NORRKÖPING2008-03-14 10:16

Beskedet för dagen är nu, att va-anslutningen ska kunna påbörjas i augusti. Ironiskt nog var detta också just vad de fick höra, när de för fem år sedan flyttade hit till Marby. Även då skulle va-anslutningen troligen påbörjas i augusti samma år...
Lisa och Tobias Dahlberg kan berätta om barnfamiljer i Marby, som nu levt länge i väntans tider, i trånga sommarstugor som de ska få bygga ut till permanentboende. I någon framtid.
Somliga har gett upp och i stället t ex köpt radhus i Smedby. Trots att det egentligen inte alls var det, som de ville.
– Det här är ju en så viktig tid i våra liv, på fem år hinner så mycket förändras för en småbarnsfamilj, säger Lisa.
Fem år sedanOch visst, för fem år sedan utgjordes ju t ex den här familjen bara av henne och Tobias. När de flyttade in på Vintervägen, till denna härliga utsikt över Bråviken bort mot Kolmården.
Sedan har då Laban, 3 och Freja, 1 kommit till världen. Dahlbergs är därtill kontaktfamilj för en 8-årig pojke, som bor där regelbundet.
Och när fem år till har förflutit, då kommer Laban att gå i skolan och Freja ska börja i förskoleklass...
– Vi gjorde ett aktivt val, när Laban skulle börja förskolan. Vi valde Lindö och tänkte då, att han skulle få kompisar där, gå i skolan där, sedan kanske spela fotboll där. Och det valet gjorde vi då med tanke på att vägen mellan Marby och Lindö skulle byggas.
Väntar detaljplan– När vi köpte det här huset sa vi, att ett år skulle vi väl kunna bo trångt, utan toalett. Nu känns det inte bra ett behöva ha ett ofullständigt avlopp, och att släppa vattnet rakt ut i naturen. Men vi vill ju inte investera i någon latrinkompost, när vi snart ska få kommunalt vatten och avlopp.
De väntar alltså på den detaljplan, som ska ge rätt att bygga till och även bygga nytt i området. Men de vill inte, att Marby ska förlora sin karaktär.
– Inte bli någon förlängning av Lindö, då hade vi lika gärna kunnat köpa ett hus där. Vi ville bo naturnära, och det ska inte få vara asfalterat överallt. Dikena måste finnas kvar, så att barnen kan plocka blommor och smultron där om sommaren.
Vägen mellan Lindö och Marby, den som ska svepa förbi Dömestads gård m m, har de alltså räknat med – och den vill de också ha. Den behövs inte minst för förbindelsen med Lindö.
– Vi cyklar i princip överallt, och vi har kalkylerat med att klara oss med en bil här. Men blir det ingen väg måste vi kanske ha två bilar. Det är heller inte bra.
Få användareAtt vägen kommer att dras genom gamla betes- och kulturmarker ser de som trots allt acceptabelt:
– Vi förstår ju motståndet, det är jättefina områden, säger Lisa. Nu när jag är mammaledig går jag ofta grusvägen hit från Berga, genom Dömestads gård. Där springer vi också, det är en perfekt slinga för oss.
– Men hela området försvinner ju inte för att vägen byggs, utan i stället skulle då fler kunna få se det här vackra. Men vägen måste anpassas efter miljön, och självklart får det inte gå någon tung trafik där. Man kunde också sätta dit lite bord och bänkar vid vägkanten.
Lisa har inte kunnat undgå att notera, att det faktiskt är väldigt få som använder den fina gamla grusvägen över Dömestads marker. Allt som oftast är hon ensam där.
Däremot brukar det vara fullt med folk i elljusspåret, som också – även om det inte riktigt är meningen – används som cykelväg. Idag finns nämligen ingen sådan mellan Lindö och Marby.
Marbys framtidSom ett alternativ till en helt ny väg förbi Dömestad har också figurerat en ren bussgata genom Abborrebergsskogen, som då skulle gå ungefär längs elljusspåret.
Det är den varianten, som Anders Wennerblad (se den andra artikeln) kan tänka sig.
Men det kan inte Lisa och Tobias.
– Det kanske är lättare för folk i Unnerstad att vilja ha den vägen. De har ju lite längre till Abborrebergsskogen, och nyttjar den kanske inte lika frekvent som boende i Marby och Lindö gör.
Åsikterna går isär i Marby om både vägen och utbyggnaden, många äldre vill bara ha sin sommarstuga som den varit. De har inte den minsta lust att punga ut med stora pengar för vatten och avlopp.
– Det är nog en generationsfråga, säger Lisa. Men det är ju ändå vi barnfamiljer, som är Marbys framtid. Det är våra barn som ska växa upp här, kunna ha lekkamrater här, delta i idrottsaktiviteter och annat.
– Vägen är nog också en förutsättning för att området ska expandera, säger Tobias. Jag tror inte HSB vill bygga här, om det inte finns bra transportmöjligheter hit.
– Det här är vårt paradis, vi vill att våra barn ska växa upp här, säger Lisa. De stortrivs, och till hösten ska Freja börja på samma förskola i Lindö som Laban.
Vid de orden tittar Laban upp från sjörövarna och fartygen, som han suttit och lekt med på köksgolvet.
– Då tror jag nog att vägen är klar, säger han förtröstansfullt.
Och alla runt bordet skrattar. Nog har treårige Laban hunnit lära sig, hur snacket går härute i Marby!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om