Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags igen för extra nykterhetskontroller till sjöss

Kustbevakningen och Sjöpolisen genomför den här veckan extra nykterhetskontroller på fritidsfartyg.

När en alkoholkontroll görs får personen först blåsa i ett sållningsinstrument. I Sverige gäller samma promillegräns till sjöss som på land: 0,2 promille alkohol i blodet.

När en alkoholkontroll görs får personen först blåsa i ett sållningsinstrument. I Sverige gäller samma promillegräns till sjöss som på land: 0,2 promille alkohol i blodet.

Foto: Kustbevakningen

Norrköping2022-08-02 11:00

Kustbevakningen genomför i samarbete med Sjöpolisen extra nykterhetskontroller på fritidsfartyg vid två tillfällen, vecka 28 och 31. Nu är det dags för årets andra kontrollvecka, 1 - 7 augusti.

– 2010 skärptes alkoholbestämmelserna till sjöss. Det vi sett sedan dess är att nykterheten blivit bättre och att de flesta accepterat lagstiftningen. Men de senaste åren har det tillkommit många nya båtägare som inte alltid har koll. Det är främst dessa vi vill nå ut till. Vi ser också att risken för olyckor ökar i och med att fler har större eller snabbare båtar. Då är det särskilt viktigt att hålla sig nykter, säger Stina Karlsson, sjötrafikhandläggare på Kustbevakningen.

När en kontroll görs får personen först blåsa i ett sållningsinstrument. Instrumentet ger utslag om alkoholhalten i utandningsluften är över godkänd gräns på 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar 0,2 promille i blodet. 

Blåser personen positivt är nästa steg att lämna utandningsprov i ett bevisinstrument. Det går också att mäta alkoholhalten med ett urin- eller blodprov.

I Sverige gäller samma promillegräns till sjöss som på land: 0,2 promille alkohol i blodet. Gränsvärdet gäller inte alla fartyg utan endast de som med motordrift kan framföras med en hastighet av minst 15 knop eller har en skrovlängd på minst 10 meter.

Påföljden för sjöfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Gränsen för grovt sjöfylleri är 1,0 promille. Påföljden för grovt sjöfylleri är fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!