Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för föryngring

Thomas Bodström vill se föryngring och ökad mångfald bland nämndemännen.
I Norrköping är sex av tio över 60 år och andelen invandrade svenskar mindre än tio procent.
- Vi måste få till en förändring, säger Annagreta Peterson Bernhard, ordförande för Nämndemannaföreningen.

NORRKÖPING2005-04-12 06:00
I vår planerar regeringen att lägga fram ett nytt förslag för att råda bot på problemet.
- Vi kan konstatera att det inte är rätt sammansättning i våra domstolar. Det handlar om förtroendet för rättsväsendet som är så ytterst viktigt, sa justitieminister Thomas Bodström till SVT i går.

Fyra yngre än 30
I Norrköping är snittåldern på de 69 nämndemännen som utsetts av kommunfullmäktige 57,4 år. Bara fyra är yngre än 30, samtidigt som nästan 60 procent är över 60 år.
- Det är ett problem. Sammansättningen speglar inte hur befolkningen ser ut. Det innebär en ökad risk för att det påverkar rättens utslag, säger advokat Mikael Abrahamsson, advokat i Norrköping.
Och han får medhåll av Annagreta Peterson Bernhard, ordförande i Nämndemannaföreningen i Norrköping.
- Jag håller med honom och Thomas Bodström om att vi behöver få in fler yngre och fler personer med annan etnisk bakgrund än svensk. I Norrköping är snittåldern hög och när det gäller andelen invandrade svenskar har vi mindre än tio procent. Visst är det ett problem.

Bätttre villkor
Hon menar att vilkoren för nämndemännen behöver förbättras för att underlätta för partierna att rekrytera yngre nämndemän.
- Nu får den som jobbar endast ersättning för förlorad arbetsinkomst. Jag skulle vilja se en högre ersättning. Dessutom tycker jag att det borde stå i lagen att alla har rätt att vara tjänstledig för att tjänstgöra som nämndeman. Så är det inte idag, säger Annagreta Peterson Bernhard.
- När det gäller den etniska mångfalden måste partierna ta ett större ansvar och arbeta hårt för att rekrytera invandrade svenskar. Det och ökad information om uppdraget tror jag är enda sättet.
Annagreta Peterson Bernhard vill också se fler nämndemän, istället för färre som många andra.
- Om det är fler behöver man inte tjänstgöra lika ofta. Då skulle unga personer som annars inte har så mycket tid kunna ställa upp, säger hon.
Nämndemän i Norrköping

Åldersfördelning

70 år eller äldre: 13 procent
60-69 år: 46,4 procent
50-59 år: 14, 5 procent
40-49 år: 11,6 procent
30-39 år: 8,7 procent
20-29 år: 5,8 procent

Genomsnittsålder/parti

S: 60,6 år.
V: 51,5 år.
Mp: 48,3 år.
C: 59 år.
Fp: 44,7 år.
M: 58,1 år.
Kd: 61,5 år.
SPI: 69 år (endast en representant)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!